Има доста сериозни разногласия между синдикатите. Единият твърдо подкрепя идеята за дружество, което да помогне на регионите, другият има възражения. Именно затова ни трябват преговори. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков, предаде репортер на "Фокус".

По отношение на обезщетение на работниците, които решат да напуснат, и няма да искат работят в държавния оператор, правителството ще осигури компесаторни пакети - стандартният пакет в другите държави е 24 заплати, но правителството обмисля пакет от до 36 заплати.  Премиерът обаче уточни, че това ще бъде уточнено на преговорите със синдикалните организации, тъй като ще зависи и от стажа на миньора - например дали е работил в даденото предприятие 5, 7 или 10 години например.

"Ако ние не бяхме предали плановете до 30 септември или ги оттеглим сега, както искат протестиращите, този разговор става излишен - това означава, че губим средствата. Те могат да помогнат на регионите. Ако ние ги изпуснем, това ще е престъпление не само към жителите на тези региони, но това ще е престъпление към техните и нашите деца. Всеки, който се замисли ще разбере, че ние се опитваме да помогнем", добави той.

Според него тези региони ще останат без евросредства, които са около 4 млрд. лева, ако териториалните планове не бяха изпратени. 

Денков смята, че от “Възраждане" имат намеса в протестите, както и от левицата.

“Нямам усещането, че протестиращите са готови да седнем на масата за преговори", каза още министър-председателят.