Предстоящи събития за 9 ноември, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

От 10.00 часа Служебното правителство ще проведе редовно заседание

***

София.

От 10.00 часа в "ProjectLab“, ще се проведе кръгла маса във връзка изпълнение на проект "Да говорим без стигма за зависимостта“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Европа“ 2022, от Фондация "Център за хуманни политики“.

***

София.

От 10.00 до 11.30 часа в конферентната зала на Дома на Европа в София ще се проведе дискусия, посветена на Европейски законодателен акт за свободата на медиите. Тя се организира от списание Enterprise с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България.

***

София.

От 11.00 часа в  сцена, 7-ми етаж на Софийската опера и балет, ще се състои пресконференция, посветена на премиерата на операта "Дама Пика" от Чайковски.

***

София.

От 11.00 часа Столична община ще започне пилотно въвеждане на разделно събиране на отпадъци в училищата. Ще бъдат предоставени съдове за разделно събиране на хартия и пластмаса, които ще са пригодени за разполагане вътре в училищните сгради. Инициативата на Столична община и организациите за оползотворяване на отпадъците ще започне пилотно от 51 СУ "Елисавета Багряна“ на ул. "Софийски герой“ 28.

***

София.

От 11.30 часа в Народното събрание ще се проведе среща между "Продължаваме промяната" и БСП във връзка с бюджет 2023. Срещата ще бъде продължение на публичните разговори, които ПП предприе в търсене на подкрепа за 16-те приоритетни политики. 

***

София.

От 13.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Не сме толкова богати, че да плащаме евтини цигари! Находки от току- що завършен икономически и финансов анализ на акцизите сочат остра необходимост от рязко повишаване на акцизите на тютюн“

***

София.

От 14.30 часа на "Дондуков“ 2, държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на "Възраждане“.

***

София.

От 16.30 часа в Централното фоайе на Националната библиотека ще бъде открита международната изложба "Богатство от цветове и традиции“. Изложбата включва изображения на национални носии, шевици и други елементи от традиционното облекло, предоставени от Националните библиотеки на Грузия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Черна гора и България.

***

Асеновград.

От 10.30 часа в центъра на гр. Асеновград, Община Асеновград, ОИЦ–Пловдив ще проведе информационна среща със заинтересовани страни. Експертите на Центъра ще предоставят информация относно условията за кандидатстване по актуални процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и очаквани възможности за финансиране през настоящия програмен период. Заинтересованите граждани ще получат информация и материали относно кохезионната политика и ползите от членството на страната ни в ЕС.

***

Варна,

От 10.00 часа хотел "Аква“ Областният информационен център-Варна ще се включи в семинар "Мобилизиране на национални и европейски фондове за кръгова икономика“.

***

Варна.

От 11.00 часа в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. "Владислав Варненчик“ ще бъде отбелязана 578-ата годишнина от Битката при Варна. В навечерието на Паметната битка на народите ще бъде извършен военен ритуал от Военноморските сили с поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав III Ягелончик и ще бъде отслужена панихида от свещенослужителите при храм "Св. Димитър“ в памет на загиналите воини.

***

Варна.

От 11.00 часа в залата на Областен информационен център-Варна на пл. "Св. Св. Кирил и Методий“ №2, ще се проведе пресконференция по проекта "Чисти, разделни и екологични в Община Вълчи дол“. Той се финансира от ОП "Околна среда“ 2014-2020 г.

***

Велико Търново.

От 10.30 часа в пресклуба на БТА общинският съветник Димитър Чолаков ще представи ново мобилно приложение, разработено и вече функциониращо като виртуална приемна за жители и гости на Велико Търново.

***

Враца.

От 11.00 часа пред паметника на "Вестителя“ ще се проведе тържество, посветено на 145 години от Освобождението на Враца 

***

Враца.

От 19.00 часа в Камерна зала на Драматично-куклен театър ще се играе  "Сирена и Виктория“ от Александър Галин.

***

Добрич

От 13.00 часа в Зала 3 на Младежкия център ще се проведе  неформално обучение на тема "Финансова грамотност“ с участието на ученици от Езикова гимназия "Гео Милев“

***

Добрич

От 13.30 часа в осма зала на Окръжния съд в открито заседание ще се гледа дело по искова молба, подадена от "Многопрофилна болница за активно лечение – Добрич“ АД, с която са предявени искове за установяване на незаконността на обявена на 13 октомври 2022 г. ефективна стачка и провеждана предупредителна стачка срещу 136 служители в болницата

***

Добрич

От 18.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“ е концертът на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян. В програма ще звучи английска камерна музика - Хенри Пърсел – Сюита "Абделазер"; Едуард Елгар – Елегия, оп.58; Бенджамин Бритън – "Симпъл симфони"; Самуел Коулридж – Тейлър – 4 новелети за струнен оркестър, оп.52

***

Перник.

От 11.00 часа в Дворец на културата – гр. Перник, ще се проведе пресконференция по повод на предстоящия Втори балкански фестивал на камерната музика "Духовни мостове"

***

Плевен.

От 16.00 часа в Националния пресклуб на БТА в Плевен ще се проведе пресконференция по повод предстоящата премиера на мюзикъла "Кръчма за двама". Участие ще вземат Стефан Тоцев - автор, Анелия Дечева, делегиран продуцент, Ивайло Атанасов, председател на НЧ "Съгласие 1869", актрисата и режисьор Ива Николова и диригентът Георги Милтиядов.

***

Пордим.

От 11.00 часа пред сградата на Община Пордим, експертите от Областния информационен център организират приемна на открито, за да запознаят потенциалните бенефициенти и широката общественост с възможностите за подпомагане на млади земеделски стопани и на общините по ПРСР 2014 - 2020, както и с планираните процедури по програмите от периода 2021 - 2027 г.

***

Стара Загора. / с. Преславен

От 13.30 часа, в двора на местното читалище "Димитър Наумов“ ще се състои спортен празник "Здрави и щастливи“ с участието на ОУ "Бойчо Русев“.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Къща-музей "Гео Милев“ ще бъде представена презентация на тема "Архитектурното дело на арх. Никола Лазаров“. Лектор ще бъде  доц.  д-р Мариан Илиев, преподавател в Технически университет – гр. София.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Културен център-Стара Загора ще се състои "Училище за магьосничества“ - авторски мюзикъл - фентъзи на Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Allegra“.

***

Хасково.

От 10.00 часа в зала "Марица“ на Областна администрация-Хасково ще се проведе щабна тренировка на тема "Действия на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия, взаимодействие и координация на съставните части на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт в област Хасково за реагиране при ядрена и радиационна авария''