Предстоящи събития в страната за четвъртък, 9 февруари, подготвени от Агенция "Фокус": 

***

София./Брюксел.  

На 9 и 10 февруари президентът Румен Радев ще представлява България на извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз в Брюксел. 

Сред акцентите на срещата на върха ще бъдат войната на Русия срещу Украйна, икономическото състояние на ЕС с фокус върху представените от ЕК нови инициативи за насърчаване на конкурентоспособността на Съюза, както и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на ЕС. 

***

София. 

От 11:00 часа в Hyatt Regency Sofia - министрите Росен Христов, Росица Карамфилова и Иван Шишков ще вземат участие на първи международен форум за възобновяема енергия, организирана от Сдружение "Соларна Академия България“, медия "Стандарт“ и M3 Communications Group, Inc. 

***

София. 

От 12:00 часа, в сградата на ул. "Никола Габровски" 30, киносалон, ет. 1, МВР ще отбележи Европейския ден на телефон 112. 

*** 

София. 

От 12:30 часа в зала "Средец“ на хотел "Балкан“ Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент ще проведе изнесено заседание в България. Домакини на събитието в София ще бъдат българските представители в Европейския парламент Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.  

***

София. 

От 11:00 часа, в голямата зала на Учебен център на Агенцията за ядрено регулиране, ще се проведе традиционната годишна пресконференция, на която председателят на Агенцията ще представи основните аспекти от дейноста на регулатора през изминалата година. 

*** 

София. 

От 19:30 часа в клуб "Грамофон" ще се състои премиерата на стихосбирката "Свидетел на безименност" (ИК "Знаци") от украинската поетеса Ия Кива. 

***  

Бургас.  

От 18.00 часа в Дома на писателя Диана Саватева представя "Капка, изпреварила дъжд“. Входът е свободен. 

***

Велико Търново.  

От 11:00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена идеята "Датата 26 октомври /Димитровден/ да бъде чествана като Ден на Старопрестолнината.

***

Велико Търново.  

От 11:00 часа в Областна администрация ще има среща за план-приема на държавните и общински училища във Великотърновска област.  

*** 

Добрич.

В 11:00 ч. в Зала "Европа“ на Областна администрация Министерство на земеделието ще проведе информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода до 2027 г. с участието на земеделски стопани от областите Варна, Шумен, Силистра и Добрич.

*** 

Добрич.

В 19:00 ч. Драматичен театър "Йордан Йовков“ представя спектакъла "Женско царство“ от Ст. Л. Костов. Режисьор е Стефан Спасов. Участват актьорите Красимир Демиров, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мария Генова, Филип Янев, Любов Николова, Валентин Андреев – Рафе и Валентин Георгиев. 

Вход с билети: Билетен център на Драматичен театър "Йордан Йовков“.

*** 

Добрич.

Във фоайето на Младежки център – Добрич ще бъде представена гостуваща изложба "Васил Левски – революцията и свободата“ на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“, посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. 

*** 

Карлово.  

От 12:00 часа кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов ще даде пресконференция в сградата на общината, на която ще бъдат обобщени резултатите от проверката на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев, който ще направи инспекция на възстановителните дейности в най-тежко пострадалите от наводнението през септември м.г. карловски села – Каравелово, Богдан и Слатина.  

*** 

Пловдив. 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще инспектира строително-монтажните дейности в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево. 

***

Стара Загора.  

От 18.00 часа в Кукления театър ще се състои празничен концерт по случай Китайската Нова година на ученици от СУ "Максим Горки“.

***

Стара Загора.

От 18.30 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще се състои концерт на учениците от класовете по поп и джаз пеене с преподавател Павел Цонев от НУМСИ "Христина Морфова“.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Културния център ще се състои постановката "Методът Грьонхолм“ от Жорди Галсеран.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперния театър ще бъде представен балетът "Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски.

***

Чепеларе.

От 10:00 часа в ски и сноуборд център "Дьортевото“ в Чепеларе ще бъде даден старт на Зимен олимпийски ден, посветен на 25 години от единствения златен олимпийски медал на Екатерина Дафовска от игрите в Нагано през 1998 г.