Предстоящи събития в страната за 5 октомври, изготвени от Агенция "Фокус":

***

София.

От 9.30 часа в Хотел "Хилтън", зала "Вихрен", ще бъде представен нов проект реализиран от  "Солвей Соди".

*** 

София.

От 09.30 часа в зала "Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. “15 ноември" N1), Институтът по молекулярна биология ,,Aкад. Румен Цанев‘‘ към Българската академия на науките (БАН) организира юбилейна международна научна конференция ,,100 години от рождението на акад. Румен Цанев‘‘.

*** 

София.

От 10.00 часа в Министерски съвет, Служебното правителство ще проведе редовно заседание

***

София.

От 10.00 часа в БТА София ще се проведе пресконференция на ръководството на "Възраждане" след изборите на 02.10.2022 г.

*** 

София.

От 10.00 часа пред Мемориала на българския учител, намиращ се пред сградата на КТ "Подкрепа“ на площад "Гарибалди“, във връзка с Международния ден на учителя – 5 октомври, изпълнителният съвет на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ ще поднесе цветя

***

София.

От 10.00 часа в Южен парк на входа откъм ул.“Бяла черква“ зам.-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов ще представи новоизградени Wi-Fi зони в столични паркове и иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане.

***

София.

От 11.00 часа в Централно фоайе на Националния исторически музей, ще се състои официалното откриване на изложба по повод 110-ата годишнина от Балканската война "Разказ за войната“.

***

София.

От 14.00 часа в Интер Експо Център започват Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК, посветени на хранително-вкусовия сектор. Паралелно с това ще се проведе и COPIS – българското изложение на печата и рекламата. Над 350 компании ще участват с щандове в бизнес форматите, които през последното десетилетие се утвърдиха като основни събития за браншовете в Централна и Източна Европа.

***

София.

От 14.30 часа в сградата на МВнР ще се състои редовен брифинг за представителите на медиите, в който ще вземе участие министърът на външните работи Николай Милков.

*** 

София.

От 17.30 часа в галерия "София" на Столична библиотека,  ще бъде представена експозиция на големия български художник акад. Румен Скорчев, посветена на 90-години от рождението му. Библиотеката на София съхранява във фонда си стотици оригинали на изобразителното изкуство, между които особено място заемат 60 творби на Румен Скорчев, част от тях дарени лично от самия него, а след смъртта му предоставени от съпругата му. 

*** 

Благоевград.

От 09.00 часа, в двора на църквата "Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в знак на почит и признателност.

От 10.30 часа  ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. "Мите Марков“.

*** 

Благоевград.

От 12.30 часа в зала "22 септември“ започва научна кръгла маса "110 години Свобода“.

От 18.00 часа, в ДТ "Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".

***

Варна.

От 11:00 часа в Стаята на общинския съветник в Община Варна, е насрочено заседание на ПК "Здравеопазване“.

***

Варна.

От 17.00 часа в сградата на Музей за история на Варна, ще се състои откриването на новата изложба "110 ГОДИНИ БАЛКАНСКА ВОЙНА: ВАРНЕНЦИ И ВОЙНАТА"

***

Варна.

От 18.00 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго във Варна ще се открие самостоятелна изложба – живопис на бургаската художничка  Ива Маркова. Експозицията се нарича "Всички златни часове“ и е първата самостоятелна изява на младата авторка.

*** 

Варна.

От 19.00 часа в Зала 1 на Фестивалния комплекс Варна Стоян Караиванов ще придаде автентичен звук на най-любимите пиеси на Астор Пиацола.

*** 

Враца.

От 17.00 часа  в РИМ-Враца ще бъде открита изложба  "110 години от началото на Балканската война“

*** 

Враца.

От 18.00 часа в Младежки дом Враца ще се състои откриване  на изложба Climartistique / Резиденция Баба 2022

***

Враца.

От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ, ще се състои премиера на постановката "Хотел между тоя и оня свят"  от Ерик-Еманюел Шмит

***

Велико Търново.

От 11.00 часа в Зала 302 на Община Велико Търново,  ще се проведе пресконференция за есенния етап на кампанията "Движи се и победи".

***

Добрич.

От 10.30 часа в Младежки център – Добрич, Зала 2 ще се проведе работилница "Шарено гърне“ с участието на деца и младежи от Център за специална образователна подкрепа  "Д-р Петър Берон“

***

Добрич.

От 14.30 часа на 2 етаж – Операционни зали, след успешно проведената кампания на сдружение "Заедно правим добрини“  ще се проведе церемония за официалното връчване на операционна маса за родилно отделение.

***

Добрич.

От 18.00 часа в Регионална библиотека "Дора Габе“, фоайе с пиано, ще се състои представяне книгата на Румяна Янкова "Една торба с надежди и любов“

***

Добрич.

От 18.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“, ще се състои камерен концерт на проф. Красимир Тасков – пиано и Соня Маринова – сопран, посветен на 75-годишнината от рождението на Нели Божкова /1947 – 2004/ оперна певица, Камерзенгерин на Виенската държавна опера

***

Габрово.

От 18.00 часа в Драматичен театър "Рачо Стоянов“ ще бъде излъчен премиерно документалният филм "Просто искам да се прибера“. Лентата е заснета през април 2022 година, вторият месец от руската пълномащабна инвазия в Украйна.

***

Кюстендил.

От 13.00 часа в парк-хотел "Кюстендил“ ще бъде открита VIII научна конференция "Пауталия- Велбъжд-Кюстендил и прилежащите им територии през вековете", във връзка със 125-годишнината на Регионален исторически музей – Кюстендил

*** 

Кюстендил.

От 19.00 часа в голямата зала на Общински драматичен театър ще се представи постановката "Лъжи ме, обичам те“.

***

Пловидв.

От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се провде извънредна пресконференция на ПП "Демократична България" - Пловдив, във връзка с частично бедствено положение в община Пловдив.

 

***

Пловидв.

От 13.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод Етно-рок мюзикълът "Да опазиш Сребра невяста"

*** 

Разград.

От 19.00 часа в Театрална зала на НЧ "Развитие 1869“, пл. Възраждане, ще се състои концерт "Отражения“, с участието на Орлин Горанов  и Симфоничен оркестър на Музикално-драматичен театър Велико Търново

*** 

Плевен.

От 10.00 часа в  зала "Орион“, ул. "Сан Стефано“ №30, ще се състои откриването на инициатива организирана от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, с подкрепата на Националната мрежа за децата под надслов  "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“. На срещата ще присъстват главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев, председателят на АПБ г-н Владимир Николов, председателят на Камарата на следователите в България г-н Петко Петков.

***

Русе.

От 11.00 час на кея в Русе, ще бъде направено представяне на дарените на Община Русе от Кауфланд България пейки, съдържащи малко известна информация за р. Дунав.

***

Сливен.

От 11.00 часа в Пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на Районна избирателна комисия - Сливен.

***

Свиленград.

От  19.00 часа на площада пред Община Свиленград, министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в Свиленград в тържественото отбелязване на 110-ата годишнина от Балканската война (1912 - 1913) и освобождението на града. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите във войните за национално освобождение и обединение.

***

Смолян.

От 14.30 часа в операционните зали на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян ще се състои официално връчване на операционна маса за Родилно отделение, след успешно проведената кампания на сдружение "Заедно правим добрини“.

***

Стара Загора.

От 9.45 часа в Парк "Пети октомври“, ще  бъдат поднесени венци и цветя на паметника "Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора

***

Стара Загора.

От 10.00 часа на Площада пред Общината, ще се проведе ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.    Празничен водосвет отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Парк "Пети октомври“, ще бъде открита изложба на клуб "Традиция“ "110 години от обявяването на  Балканската война“ –

От 11.30 до 12.15 часа в 4-то експозиционно ниво на РИМ-Стара Загора, гл. уредник Райна Антонова ще разкаже на присъстващите за "Битът на старозагорци след Освобождението“

***

Стара Загора.

От 17.00 часа в Парк "Александър Стамболийски“, ще се състои концерт на Общински духов оркестър

От 19.00 часа на Площада пред общината, ще се проведе празничен концерт с участието на Михаела Маринова и рок група Фондацията

***

Стара Загора.

От 17.00 часа от Туристически информационен център, нов маршрут от инициативата "Безплатни градски турове“, ще зарадва жителите и гостите на града. Обиколката с име "Парковете разказват своите истории“ ще бъде с водач Ива Духтева от отдел "Туризъм и младежки дейности“. Началната спирка е пред шадравана на Станционната градина. 

 

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в  РБ "Захарий Княжески“ ще бъде открита изложба на изработени от деца артефакти и картини, свързани с възникването на изкуствата и цивилизацията в района на Средна гора и град Стара Загора – откриване

*** 

Стара Загора.

От 18.00 часа в Зала "Байер“ ще се състои Есенен салон 2022 – традиционна годишна изложба на старозагорските художници

***

Шумен.

От 11.00 часа в Градска градина ще се състои откриване на арт инсталация "Пътят на Шуменско пиво“

*** 

Шумен.

От 17.30 часа в изложбена зала на РБ "Стилиян Чилингиров“, ще се състои откриване на фотодокументална изложба "Моите съвременници: Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров“

*** 

Шумен.

От 18.00 часа в концертна зала на НЧ "Добри Войников-1856“, ще се проведе концерт от цикъла "Светлини и сенки за дуо“. С учатието на:  Виктория Василенко – пиано и Атанас Кръстев – виолончело

*** 

Шумен.

От 19.00 часа в  голяма зала на ДКТ "Васил Друмев“, ще се състои концерт на Веселин Маринов