Предстоящи събития в страната за 5 декември, предоставени от Агенция "Фокус": 

***

София/Тирана. 

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана. 

*** 

София. 

От 10.00 часа, на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС. 

*** 

София. 

Министър-председателят Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков за Шенген. 

***

София. 

От 13.00 часа в зала "Роял“ на хотел "Балкан" ще се състои официалното откриване на Международна конференция "STOP HATE SPEECH“, организирана от Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация.  

*** 

София. 

От 11.00 ч.  ще се проведе кръгла маса: "Каузите на СДС като част от европейската десница-ЕНП. От НАТО и ЕС–към Еврозоната и Шенген." в зала "София", гранд хотел София. Събитието ще бъде открито от евродепутата Александър Йорданов и председателя на СДС Румен Христов. 

*** 

София. 

От 13:00 часа ще се състои пресконференция на председателя на ПП АБВ Румен Петков в централата на партията на улица "Врабча“ 23. 

*** 

София. 

От 13:00 до 17:00 ч. в залата на кино "Люмиер“ ще се проведе информационна среща "Климат и миграция“. 

*** 

София. 

От 19.00 часа ще се състоят XIII годишни награди "В името на живота" - в памет на журналиста Даниела Сеизова. 

***  

Бургас.  

От 10.00 часа в Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“ ще се проведе празничен базар и изложба на Даниела Власакиева в многофункционалната зала на рибарското селище  

***  

Бургас.  

От 10.30 часа в Културен дом НХК ще започне празничен концерт "С твоята песен Бургас е чудесен“ с участието на Лазар Налбантов, Ирена Станкова, оркестър "Жарава“ и певчески групи от пенсионерските организации в град Бургас. При вход свободен  

***  

Бургас.  

От 11.00 часа в Рибарско селище "Ченгене скеле" предстои награждаване от конкурс за четвъртокласници "Приказки от рибарските мрежи". Входът е свободен  

***  

Бургас.  

От 17.30 часа в Културен дом НХК ще бъде представена изложба "Шарена палитра“ на децата от Дневен център с увреждания "Св. Н. Чудотворец“ – Община Бургас. 

*** 

Добрич.

От 17.00 ч. ще бъдат запалени светлините на Коледната елха в града. 

*** 

Дупница. 

От 18.00 часа на площад "Свобода“ ще се запалят светлините на Коледната елха.

***

Казанлък. 

От 17.30 часа в Информационният център в града кметът на Община Казанлък Галина Стоянова ще направи отчет на извършените дейности през 2022 година. 

***

Кюстендил. 

От 11.00 часа в читалище "Братство“ ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на Международния ден на доброволеца. 

 *** 

Кюстендил. 

От 13.00 часа в офиса на ПП "Продължаваме промяната“ ще се състои приемен ден на народния представител Георги Стамов. 

 *** 

Кюстендил.  

От 16.00 часа в "Синя зала“ на читалище "Братство“ ще се състои кръгла маса на тема "100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил“. 

*** 

Кюстендил. 

От 17.30 часа на площад "Велбъжд“ ще се състои тържествено запалване на светлините на Коледната елха. 

*** 

Кюстендил. 

От 19.30 часа в Общински театър ще се състои среща с Теодор Ушев и Мартина Апостолова. Представяне на филма "Ф1.618“. 

*** 

Разград. 

От 12:30 ч. в Общински културен център в града - "Коледни бъркотии“ Театрално-музикален център - Разград. 

*** 

Разград. 

От 16:00 ч. Украсяване на коледната елха в детския кът от Школата по изобразително изкуство на ЦРД до паметника на Майстор Манол.

***

Смолян.

От днес до 30 декември в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – гр. Смолян ще се проведе "Коледна история в кутия" – празнично опаковани книги очакват читателите на Детски отдел.

*** 

Смолян.

В ОУ "Иван Вазов“ – гр. Смолян – Запалване на коледната елха в училището и поставяне началото на благотворителната инициатива "Усмивка за всяко дете“

*** 

Смолян.

От 17:30 ч. на площад "Свобода“ на Стария център – Запалване светлините на елхата на Община Смолян.

*** 

С. Фатово.

Представители на НЧ "Светлина“ – с. Момчиловци ще посетят, поздравят и поднесат коледни подаръчета на възрастните хора в дома в с. Фатово.

*** 

Стара Загора. 

От 10:30 часа старозагорските народни представители от ГЕРБ – СДС – Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова ще дадат пресконференция в офиса на партията в Стара Загора, на бул. "Митрополит Методий Кусев“ № 5. 

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще бъде представен новия роман на Йордан Стоев "Блуждаещи отблясъци и светлини“.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперен театър-Стара Загора ще се проведе церемония по връчване на годишните награди "Добрият самарянин 2022“.

*** 

Шумен. 

От 14.00 часа в сградата в лесопарк "Кьошковете“ ще бъде отбелязан Деня на доброволеца в Дирекцията на ПП "Шуменско плато“.