Предстоящи събития в страната за 19 февруари - неделя, подготвени от редакторския екип на "Фокус":

***

София. 

От 18.00 часа пред паметника на Васил Левски на едноименния булевард в столицата ще се проведе церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската свобода. 

*** 

София. 

От 11.00 часа президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция "Изповедта на Апостола“ в Националната галерия "Квадрат 500“.

***

София. 

От 17.00 ч.Столичната община ще възпомене годишнината от гибелта на Апостола с панихида в храм "Света София". 

***

София. 

От 18.00 часа държавният глава Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. 

***

София. 

От 14.00 часа коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България" ще се срещне със симпатизанти на площада пред Народния театър. 

***   

Бургас. 

От 11.30 часа пред паметника на Васил Левски ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.   

***   

Бургас.  

 

От 12.00 часа в КЦ "Морско казино“ ще бъде прожектиран филмът “1872". Входът е свободен.   

***   

Бургас. 

В 18.00 часа ще се проведе факелно шествие в памет на Васил Левски, организирано от Огранизацията за защита на българските граждани, по маршрут: сградата на Община Бургас – ул. "Алеко Богориди“ - паметника на Дякона в Морската градина. 

***

Видин.  

09:00 часа - Божествена света литургия и отслужване на заупокойна молитва в памет на Левски - катедрален храм “Св. Вмчк Димитър Солунски". 

***

Видин.  

 

11:00 часа - поклонениие пред бюст-паметник на Васил Левски във Видин. 

***

Дупница.  

От 10.30 часа ще се проведе шествие по повод 150 години от обесването на Васил Левски. То ще тръгне от площад "Свобода" до градинката “Левски", където от 11.00 часа ще се състои програма и поклонение пред паметника на Апостола.    

*** 

с. Долно село.  

От 9.00 часа в читалище "Кирил и Методий“ ще се представи изложба посветена на живота и делото на Васил Левски.  

***

Кермен.

От 11.00 часа ще бъде открит бюст-паметник на Васил Левски.

  

***

Кюстендил.  

От 11.00 часа пред паметника на Васил Левски ще се състои общоградско поклонение във връзка със 150 години от обесването на Апостола на свободата. 

 

***

с. Соволяно.   

От 13.00 часа пред паметната плоча на Васил Левски в село Соволяно ще се състоят рецитал и поднасяне на венци и цветя. 

***

с. Николичевци.  

От 10.00 часа в централната градинка на село Николичевци ще бъде отбелязана 150-годишнина от обесването на Дякона. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметния знак в селото. 

***

Ловеч. 

От 8.30 часа тръгва туристическият поход "По стъпките на Апостола". Маршрутът е от Художествена галерия - Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост, организатор  е ТД "Стратеш".

***

Ловеч. 

От 10:30 часа исторически възстановки в местността Пази мост и след това на Къкринското ханче.

***

Сливен. 

На пл. "Васил Левски“ ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Дякона.

***

Сливен. 

От 11.00 часа Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов“ и "Мати Болгария“ ще се включат в програмата с "Урок по родолюбие" – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне пред сградата на гимназията. 

***

Стара Загора. 

От 11.00 часа в Кукления театър ще се състои спектакълът за деца "Снежанка и седемте джуджета“ по Братя Грим на Държавен куклен театър – Стара Загора.