Предстоящи събития в страната за 10 януари, изготвени от Агенция "Фокус":

*** 

София.

От 11,30 ч. Награждаване на участниците в  конкурса за есе на тема "2022: Правата на човека – онлайн и офлайн“ в Министерство на правосъдието (ул.“Славянсака“ № 1). 

***

София. 

В 7.45 часа брифинг на изпълнителния директор на САГБАЛ "Шейново“ д-р Румен Велев. 

*** 

София. 

Хората с увреждания излизат на протест в София. 

Подготвена е протестна нота, в която се казва, че хората с увреждание настояват незабавно HMЕ да бъде добавена в дневния ред на заседанието на МС за 12.01.2023 и следователно насочена за обнародване. 

*** 

София.

От 12:00 ч.  в БТА София ще се проведе пресконференция на Инициативния комитет, който започва провеждането на Референдум за запазване на българския лев. 

*** 

София.

От 17.30 часа ще бъде открита експозиция по повод 90-тата годишната от рождението на Иван Кирков (1932-2010 г.), галерия УниАрт на Нов български университет събира за пръв път в обща тематична изложба Иван Кирков и Алцек Мишев – сред най-значимите български художници от втората половина на XX в. 

***

Благоевград. 

От 12:15 часа в кабинет 108 на община Благоевград председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков организира извънреден брифинг. 

***  

Бургас.  

От 10.30 до 13.30 часа в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" ще се проведе регионалната конференция "Европа в България: Общо бъдеще“. Сред поканените за участие в дискусията са Атанас Пеканов - заместник министър-председател по управление на европейските средства. 

***  

Бургас.  

От 14.00 часа в сградата на Териториална дирекция Митница (ул. "Александър Батенберг“ №1) ще се състои официално предаване на  Република Турция на 2940 антични бронзови монети, които са задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево и спасени от контрабанда.

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне "Два свята“ - юбилеен концерт 75 години Хорова школа "Милка Стоева“. 

*** 

Монтана. 

От 11.30 часа Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще даде брифинг след проверка на напредъка по изграждане на международния път Видин - Ботевград. 

***  

Поморие.  

От 10.00 до 15.00 часа до НЧ "Просвета-1888" ще работи мобилен екип на Българския Червен кръст, за да ваксинира безплатно срещу COVID-19 всички желаещи над 12-годишна възраст.

*** 

Смолян.

От 16.00 часа в изложбената зала на Държавен архив – Смолян официално ще бъде открита документална изложба "Съкровищата на държавните архиви“. Инициативата е посветена на 60 години от създаването на Държавен архив – Смолян.

*** 

Смолян.

От 18:00 часа в Изложбена зала "Петър Стайков" - Клуб на дейците на културата – Смолян ще бъде представена книгата "Там в необя̀та“ на Екатерина Глухова.

*** 

Сопот. 

От 17:15 ч. във фоайето (2 етаж) на Народно читалище "Иван Вазов – 1871“ – Сопот ще могат да се обсъждат въпроси за процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I". 

*** 

Пампорово.

В 11.30 часа на ски център Студенец представители на енориите в Чепеларе и Пампорово организират водосвет за здраве.

*** 

Шумен. 

От 17.00 часа в зала "Проф. Венета Вичева“ на 1 ет. в сградата на общинската администрация (Център за информация и услуги, източен вход) Община Шумен организира информационна среща за санирането на жилищни сгради.