Предстоящи събития в страната за петък, 16 декември, подготвени от Агенция "Фокус": 

*** 

София. 

09.00 часа Пленарно заседание. 

*** 

София. 

От 16.00 часа временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми. 

*** 

София. 

От 11.00 часа президентът Румен Радев ще удостои посланика на Република Гърция у нас Димитриос Хронопулос с орден "Мадарски конник“ първа степен.

*** 

София. 

От 13.00 часа КНСБ и КТ "Подкрепа“ организират дискусия "Всички против минус 40% сега" във връзка със залегналото в Националния план за възстановяване и устойчивост изискване за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г. 

*** 

София. 

От 13:00 до 17:00 в конферентна Зала "Сердика“, хотел "Централ“ (бул. "Христо Ботев“ 52) ще се проведе конференция "Пост-ковид, войни, икономика, климат – предизвикателства и отражения върху психичното здраве в България и Европа“, организирана от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация "СПОК“. 

*** 

Пловдив. 

От 10.00 часа ще бъде направена първа копка по проект "Многофункционална спортна зала към ЕГ "Иван Вазов".

***  

Бургас.  

От 13.30 часа в Дом на писателя, на ул. "Вола“ №1, ще бъдат представени проектите за игрални филми, които са подали заявка за съфинансиране от Община Бургас. Свои филми като продуценти, сценаристи или режисьори ще представят Александър Алексиев, Севда Шишманова и Петър Марчев. 

***   

Бургас.   

От 17.30 часа в Държавна опера Бургас ще започне операта "Тоска" по Джакомо Пучини   

***   

Бургас.   

От 18.00 часа в Културен дом НХК ще бъде открита художествена изложба с творби на турски студенти от Marmara University, Pendik Abdülkadir Meragi University и Fine Arts High School – Истанбул   

***   

Бургас.   

От 18.00 часа в Културен център "Морско казино“ предстои разговор с Игор Шнуренко и представяне на книгата "Демонът отвътре". Входът е свободен. 

***   

Бургас.   

От 18.00 до 19.00 часа на площад "Тройката" ще започне концерт на Бургаския духов оркестър.

***   

Бургас.   

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне музикално-поетичният спектакъл "Усещане за любов“.

***   

Бургас.   

От 19.00 до 20.00 часа на площад "Тройката" ще се изпълни концертна програма с участието на фолклорна школа "Огин“, танцови формации към ПГЧЕ "Васил Левски“ и театрална школа "Детско царство“ към Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас; Вокална група " Тийн Войсиз“, танцови групи към ОУ "П.Р. Славейков“, Вокална група "Слънчеви капки" към НЧ "ФАР" .

***   

Бургас.   

От 20.00 до 21.00 часа на сцената на площад "Тройката" ще се качи DJ Pokera.   

*** 

Велико Търново. 

От 10:00 часа в Конферентната зала на Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново ще бъдат представени резултатите от дейността на ОИЦ – Велико Търново през изминалата 2022 година. 

*** 

Велико Търново. 

От 12:00 часа в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ ще се проведе пресконференция във връзка с първия етап от проекта "Творчески пространства“.

***

Китен.

От 10.00 часа в салона на НЧ "Свобода" ще се проведе работилница за малки сръчковци. 

*** 

Кюстендил.  

От 9.00 часа в храм "Свети Мина“ със Заупокойна света Литургия, панихида и трисагий ще бъде почетена паметта на блаженнопочиналия български митрополит Синесий Скопски.  

*** 

Кюстендил.

От 18.00 часа във Възрожденското училище ще се състои концертът "С музика за Коледа“. 

*** 

Поморие.    

От 16.00 часа в "Омара Арт Клуб" ще започне тридневен коледен базар с кауза в помощ на хората с онкологични заболявания.

*** 

Смолян. 

От 16:30 ч. в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – гр. Смолян ще се проведе награждаване на най-активните читатели за 2022 г. на библиотеката.

***   

Созопол.   

От 18.00 часа на площад "Кулата" ще започне латино шоу.

***   

Царево.   

От 18.00 часа във физкултурния салон на СУ "Н.Й.Вапцаров" ще се проведе научно шоу с "Щура лаборатория" за ученици от 5. до 7. клас.