Предстоящи събития в страната за 17 ноември, изготвени от Агенция “Фокус": 

***

София.

От 10.30 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще удостои изявени български спортисти с Почетен знак на президента. 

***

София. 

Oт 14.00 часа президентът Румен Радев ще приветства първите изследователи на INSAIT по случай началото на академичната година. Екипът на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" (INSAIT) ще бъде официално представен на тържествено събитие в Гербовата зала на "Дондуков“ 2.

***

София.

От 12.40 ч. ще има изявления пред медиите на министъра на отбраната, председателя на SEDM и командира на Бригада "Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). 

Министър Димитър Стоянов е бъде домакин на годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM, която се провежда в София между 16 - 18 ноември.

***

София.

От 11.30 часа в газоизмервателна станция в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще инспектира последващите етапи в строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България.

***

София.

От 10.00 ч. в зала "Тържествена“ на Военната академия "Г. С. Раковски“ министърът на отбраната Димитър Стоянов ще поздрави Сухопътните войски по повод бойния им празник и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война (1885 г.).

***

София.

От 10:30 ч. - “Продължаваме промяната" ще проведе публични разговори с ДПС в Народно събрание във връзка с Бюджет 2023.

***

София.

От 9:30 ч. в Народното събрание ще се проведе брифинг на парламентарната група на "Възраждане" във връзка с поканите,  изпратени към всички синдикати и парламентарни групи. 

***

София.

От 16:00 ч. ще бъде даден брифинг от министрите на икономиката и индустрията Никола Стоянов и на земеделието Явор Гечев в сградата на Министерството на икономиката и индустрията, ул. "Славянска“ 8. Преди това ще се проведе работна среща, на която ще бъдат обсъдени мерките във връзка с недостига на дървен материал за бизнеса и битовите потребители. 

***

София. 

От 11.30 часа в Северното фоайе на Народното събрание ще бъдат открити четири информационни щанда, на които народните представители и гостите на парламента ще могат да се запознаят с дейността на здравните медиатори.

***

София. 

От 11.00 в Зоологическа градина – София ще бъде открита фотоизложбата "25 ГОДИНИ ДАРИТЕЛСКА ПРОГРАМА“ на фотографа Марсел Фенс, посветена на дарителите и осиновителите на животни. 

***

София.

От 19:30 часа в зала 3 на НДК Френско-българска търговска и индустриална камара организира посрещане на "Младото Божоле“ в София.

***

Благоевград.

От 14:30 ч. Техническият факултет към Югозападния университет "Неофит Рилски“ е домакин на XXIV национална текстилна конференция с международно участие "Традиции и иновации в текстила и облеклото“.

***

Благоевград.

От 13:00 ч. в ЮЗУ "Неофит Рилски“ ще бъде отбелязан Световният ден на философията.

 

***

Бургас.

От 19 часа ще се проведе събитие от календара на Държавна опера - Бургас е Симфоничният концерт под палката на маестро Любомир Денев-син и солист - цигуларят Стоимен Пеев.

***

Варна.

От 18:00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна ще се открие изложба с копия на артефакти от Регионален исторически музей – Варна за незрящи посетители.

 ***

Велико Търново.

От 10:30 часа в залата на БТА гражданско сдружение "ТИ РЕШАВАШ“ организира пресконференция на тема: "Експертен екологичен съвет ще гласува бъдещето на  хората от Павликени и региона“. 

***

Велико Търново.

От 13:00 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще бъде подписан Меморандум за Зелен град с Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.

195 години от рождението на П. Р. Славейков; Велико Търново се превръща в "Зелен град“.

*** 

Сандански. 

От 14.00 ч. работниците и служителите, членуващи в синдикалната организация на Федерация Лека промишленост - КНСБ в “Ес Ти Ес Медикал Груп", гр. Сандански, организират протестен митинг с искане за адекватно заплащане на труда им. 

 

***

Смолян.

От 10.00 до 16.00 ч ще се проведе Ден на отворени врати в 101-ви Алпийски полк по повод 19 ноември – празник на Сухопътните войски.

*** 

Смолян.

От 11:30 часа в Родопски драматичен театър, танцова зала – 5-ти етаж ще се проведе пресконференция по повод предстоящата премиера на Фолклорен ансамбъл "Родопа“ трилогия "Изтървани ритми“.

 

***

Смолян.

От 13,30 часа в зала "Ротари" на хотел "Кипарис алфа", Европа Директно Смолян кани гражданите да научат повече за предстоящите процедури за подпомагане на бизнеса и гражданите в рамките на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост.

***

Златоград.

Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за реализацията на два проекта ще се проведе от 17,00 часа, в заседателната зала на Общински съвет Златоград, на втори етаж в сградата на Общинската администрация.

***

Стара Загора.

От 10.00 часа до 16.00 часа в парк "Пети октомври“ ще се състои Ден на отворените врати, който ще покаже на старозагорците и гостите на града въоръжение, техника и имущества на Българската армия.

***

Стара Загора.

От 17.00 часа във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита изложбата "Славейкови слънца“.

***

Стара Загора.

От 17.00 часа в Къща-музей "Гео Милев“ ще бъдат представени книгите "Огнен залез" и "Сбогуване с лятото" от Елена Минева.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа във фоайето на Оперния театър ще бъде откриването на Фестивал на оперното и балетно изкуство 2022 с представяне на изложба-живопис на Мичо Димитров.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперен театър-Стара Загора ще бъде представена операта "Фауст“ от Шарл Гуно.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Драматичен театър-Стара Загора ще бъде представен театралния спектакъл "Полет над кукувиче гнездо“, драматизация Дейл Васерман по романа на Кен Кис

***

Шумен.

От 17.30 часа в музейния комплекс "Панчо Владигеров“ в Шумен представят новата стихосбирка на писателката Виолета Кънчева.

***

Шумен.

В 11.00 часа в НИАР "Плиска" ще бъде връчена наградата "Проф. дин Рашо Рашев" на изявен студент от Шуменския университет и ще бъде представена книгата "Столичните центрове в Средновековна България" от Божидар Тодоров - носител на наградата през 2019 г.