Предстоящи събития за 8 ноември, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

От 09.15 часа в МВнР министър Николай Милков ще разговаря на четири очи със своя колега от Северна Македония Буяр Османи, след което ще се проведат пленарни разговори между двете делегации. В 10.30 часа двамата министри на външните работи ще дадат съвместни изявления за медиите.

***

София.

От 10.00 часа в зала "Запад" на Народното събрание,  ще се проведе експертна среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"  От ПГ на ГЕРБ - СДС в срещата ще участват Десислава Атанасова, Деница Сачева, Делян Добрев и Кирил Ананиев. От страна на "Продължаваме промяната" ще се включат лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев.

***

София.

От 17.00 часа в Литературен клуб "Перото“ – НДК, ще се състои официалното представяне на тритомника  "Власт и привилегии в политическата история (XXX в. пр.н.е. – XXI в. н.е.)“ на проф. д.п.н. Георги Манолов

***

София.

От 18.30 часа в Централното фоайе, Клуб "Писмена“ към Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе представяне на книга със стихове "Още ли не сте открили отсъствието ми---"  на Йордан Евтимов.

***

Благоевград.

От 13.30 часа в реновирания Red Room Coworking Space в Главната сграда на АУБ в Благоевград, ще започне сезон първи на SEAкселератора стартира с еднодневно обучение по бизнес моделиране. SEAкселератор е първият по рода си бизнес акселератор, обхващащ трансграничния регион с Гърция – областите Благоевград, Кърджали, Смолян и Хасково. Програмата е подходяща за индивидуални предприемачи и екипи с амбиция да превърнат идеите си в работещ бизнес.

***

Варна.

От 09.00 часа в зала "Пленарна“ на Община Варна ще се проведе 29-то заседание на Общински съвет – Варна. Проектът за дневен ред и проектоматериалите ще бъдат публикувани след малко на сайта на институцията.

***

Варна.

От 10.00 часа на ул. "Оборище“, № 13А, ет. 4, Конферентна зала, В исше училище по мениджмънт и Асоциация "Кулинарни изкуства и гостоприемство“ откриват на МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ТУРИЗМА, ОСНОВАН НА ПРЕЖИВЯВАНИЯТА С ФОКУС ВЪРХУ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО по проект "Насърчаване на туризма на преживяванията с фокус върху културно-историческото наследство на черноморския басейн" - PRO EXTOUR, Договор № BSB-1145.

***

Варна.

От 11.00 часа пред сградата на Военноморския музей с военен ритуал ще бъде отбелязана 110-ата годишнина от Първата балканска война и успешната атака на торпедоносеца "Дръзки“ срещу турския крайцер "Хамидие“.

***

Варна.

 От 10.30 часа в съдебна зала 109 в Окръжен съд – Варна (пл. Независимост №2) ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна и Регионалното управление на образованието – Варна.

***

Варна.

От 12.30 часа, пред сградата на РДПБЗН - Варна, главен комисар Николай Николов ще връчи почетен знак на старши инспектор Върбан Петков от Първо РСПБЗН.

***

Велико Търново.

От 10:00 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на ръководството на читалище "Надежда“ във връзка с реализацията на проекта "Нови творчески пространств@ Надежда" по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО на НФ Култура

***

Враца.

 От 17.00 часа в Регионален исторически музей-Враца ще бъде открит експозиционен кът с информационни табла по повод 145 години от освобождението на Враца и участието на врачани в Опълчението 

***

Враца.

От 18.00 часа на тържествена церемония в Градската концертна зала за трети път ще бъдат раздадени наградите "Вестител“. В програмата е включен и концерт на Симфониета Враца и Трио Тенорите 

***

Генерал Тошево

От 13.30 часа на площада организират Кулинарен фестивал на кюфтето и сармата по повод празника на град. В 17:00 ч. ще започне празничният концерт с участието на група "Сигнал“. Преди легендите на българския рок на сцената ще излязат местни състави и изпълнители и гости от Средно училище "Св. Климент Охридски“ – Добрич. Финалът ще бъде светлинно шоу с пиротехника и лазери.

***

Добрич.

В  11.30 часа  в зала "Европа“ в Областна администрация ще се проведе брифинг по повод учение от Плана за защита при бедствия и аварии – ядрена и радиационна авария

***

Добрич

От 13.30 часа в Регионална библиотека "Дора Габе“ в Интерактивната зала ще се проведе Библиотерапия.

***

Кюстендил. 

От 17.30 часа в "Синята зала“ на читалище "Братство 1869" ще се състои представяне на книгата "Дáри" - стихове, рисунки и песни от арх. Георги Георгиев. 

***

Кюстендил. 

От 19.00 часа в голямата зала на Общински театър – Кюстендил ще се състои концерт "Мюзикъл и рок" с участието на Рок група Б.Т.Р., солисти и оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов", Велико Търново. 

***

Пловдив.

От 18.00 часа в галерия "Капана“, Дружество на пловдивските художници представя 13 художника в изложба "5/6/7"  с  куратор Костадин Отонов

***

Сливен/с. Гавраилово.

От 10.30 часа на площада пред кметството ще се състои поднасяне на цветя пред паметника на загиналите за свободата на България, а от 11. 30 часа - тържествен водосвет в църквата.

***

Сливен/с. Бозаджии.

От 12.00 часа в село Бозаджии ще се състои откриване на параклиса "Св.Св. Петър и Павел".

***

Смолян.

От 11:00 часа в зала 201 в сградата на Областна администрация Смолян ще се проведе среща със земеделските производители от областта. Събитието е организирано от Българския фермерски съюз в партньорство с Министерството на земеделието. На нея земеделските производители от региона ще бъдат запознати с проекта на Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., както и ще бъдат разяснени техните възможности, съгласно него.

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Куклен театър – Стара Загора ще бъде представена постановката "Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир.

***

Стара Загора. / с. Преславен

От 9.30 часа ще се проведе литургия и отбелязване на 135 години от построяването на храм "Св. Архангел Михаил“ в селото. Честване на "Архангеловден“ – празник на село Преславен и Традиционен пъстър събор на селото.

***

Стара Загора. / с. Преславен

От 10.30 часа ще бъдат поставени цветя пред паметника в центъра на селото.

*** 

Шумен.

От 17.30 часа на ІІ етаж на Художествена галерия "Елена Карамихайлова" Шумен ще бъде открита изложба на шуменския фотограф Иван Иванов (по случай 75 години от рождението). Изложбата включва фотография, живопис и дърворезба. Проекта е реализиран с финансовата подкрепа на Общински фонд "Култура".