Предстоящи събития за 1 ноември, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

От 9.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, в Деня на народните будители, 1 ноември, ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След края на церемонията, в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 от 9.50 часа, президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

 В 11.00 часа държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала "Проф. Марин Дринов“ (ул. "15-ти ноември“ № 1).

***

София.

От 09.30 часа в конферентната зала на х-л "Света София“ /ул. Пиротска 18/ президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов ще открие двудневна международна конференция на тема "Синдикатите от Западните Балкани: активни участници с ясни граждански и социални ангажименти за ускорена европейска интеграция“.

***

София.

От 10.15 часа  ръководството на ПП АБВ ще поднесе венци и цветя на гроба на поета Иван Вазов по случай Деня на народните будители.

***

София.

От 11.00 часа в Националният музей "Земята и хората“, ще бъде открита нова временна изложба "Умни минерали за умни телефони“, посветена на Годината на минералогията. Специален гост ще бъде "Дънди Прешъс Метълс“, с чиято виртуална разходка ще можете да посетите подземния  медно-златен рудник "Челопеч“ и да се запознаете с процеса на добив на ценните метали. Ще можете да отнесете и снимка за спомен от това преживяване.

***

София.

От 11.00 часа, в Българската академия на науките, зала "Проф. Марин Дринов“ (ул. "15-ти ноември“ № 1), ще се проведе тържествено събрание по случай Деня на народните будители под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тържеството е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска“.

***

София.

От 11.00 часа в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов“, ще бъде открита изложбата "Моите будители“

***

София.

От 12.00 часа в сградата на библиотеката на улица "Авксентий Велешки" №17, по повод 1 ноември – Ден на народните будители, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов ще връчи дарение от книги на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Церемонията ще започне в

***

София.

От 13.00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. "Московска" (до храм "Александър Невски“, Столична община организира тържествено събитие за отбелязване Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

***

София.

От 14.00 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата, зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов ще отличат с почетни награди "Златен век“ и грамоти 39 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 1 ноември – Деня на народните будители.

***

София.

От 14.30 часа в пространството “SOHO" на ул. Искър №4, зала SoHall, “Климатека", Центърът за енергийна ефективност “ЕнЕфект" и инициативна група “Да обновим България" организират семинар: “Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", посветен на новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради по Националния план за възстановяване и развитие, която се очаква да влезе в действие от началото на месец ноември т.г.

***

София,

От 16.00 часа в зала "Запад" в Народното събрание,  парламентарната група "БСП за България" ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев.

***

София.

От 18.00 часа в Ларгото на София, ще бъде открита интерактивна изложба "Танците от Шоплука", която се реализира с подкрепата на Столична община по едноименен проект.

***

София.

От 19.00 часа в София Лайв Клуб, ще се състои премиерата на Последната книга на Стоян Николов- Торлака "Аз, ваксинаторът"

***

София.

От 19:00 часа в "Timeless" зад Дом на архитекта (ул. "Кракра“ №11), ще се състои официалната церемония по удостояването на тазгодишните носители на званието "Рицар на книгата“.

***

Благоевград.

От 12.00 часа на площад "Георги Измирлиев“, ще се състои церемония по откриването на паметника на Димитър и Константин Миладинови, пред сградата на Регионалната библиотека и зала "Пейо Яворов“.

От 13.00 часа в Младежкия дом, ученици от Младежкия парламент и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград организират конкурс-рецитал посветен на будителите

***

Бургас.

От 10.30 часа в залата на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", ще стартира втората регионална конференция "Библиотечното дело в Бургаския край" със съдействието на Министерството на културата.

***

Бургас.

От 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека, ще бъде представен проектът "Щрих и стих", който е реализиран от"Компот Колектив“, подкрепен от Община Бургас, който представлява колекция от 12 анимационни филма, вдъхновени от съвременна българска поезия. Идеята на проявата е да обедини поетичното изкуство с анимацията, като създаде нова екранна форма – анимирана поезия.

***

Бургас.

От 18.00 часа в Дома на писателите /ул. "Вола" №1/, ще се играе спектакъла под надслов "С обич за будителите“. Събитието се организира от ръководителя на театрална школа "Детско царство“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие Атанасия Петрова.

***

Варна.

От 09.30 часа пред паметника на отец Паисий Хилендарски в Морската градина е организирано тържествено честване с благодарствен молебен и военен ритуал с поднасяне на венци и цветя, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

 ***

Варна.

От 10.00 до 14.00 часа в Басейнова дирекция гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

***

Варна.

От 11.00 часа в залата на Първа езикова гимназия ще се проведе празничен фолклорен концерт-спектакъл, с участието на детски и младежки състави от Общинския детски комплекс, НУИ "Добри Христов“, СУ "Елин Пелин“, СУХНИ "Константин Преславски“, ВСУ "Черноризец Храбър“ и балетна школа "Степ уан“. Входът за проявата е свободен.

 ***

Варна.

От 11.00 часа в основната сграда на библиотеката на адрес бул. Сливница №34, ще бъде открита изложбата "Непознатият Христо Самсаров“ е съпътстваща част към "Седмицата на Сервантес", организирана от Испанския център към катедра "Романистика“ на Филологически факултет към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, съвместно със секция "Сравнително литературознание“ към Института по литература към БАН и РБ "Пенчо Славейков“ - Варна, която се проведе през м. октомври във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.

***

Варна.

От 18.00 часа в Арт Галерия Le Papillon, ще бъде открита  изложба живопис на Десислава Минчева

***

Варна.

От 18.30 часа в Морското казино ще бъде открита  изложба живопис "Фрагменти от сънища" на Даниела Томова и Елина Карагьозова - Арт студио Графит със специалното участие на Диян Димитров.  Изложба ЖИВОПИС ще продължи от 01.11. до 13.11.2022 и ще представи избрани творби на Даниела Томова и Елина Карагьозова от Арт Студио Графит - Школа Диян Димитров.

***

Варна.

От 19.00 часа в Държавна опера Варна, ще се проведе концерт-спектакъл за Деня на будителите "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО“

***

Велико Търново.

По повод Деня на народните будители - 1 ноември Регионален исторически музей-Велико Търново представя даренията получени през 2022 година. 

***

Видин.

От 10.45 часа от площад "Бдинци“ ще започне тържественото отбелязване на 1-ви ноември – Деня на народните будители.

От 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на Софроний Врачански.

***

Враца.

От 11.00 часа пред паметника на Софроний Врачански във Враца, ще бъде отбелязан 1 ноември – Деня на народните будители.

***

ГКПП "Капъкуле“, Турция.

От  13.15 часа, местно време, в сградата на ГКПП "Капъкуле“, Турция, заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще даде брифинг, след срещата му с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

***

Добрич.

От 10.00 часа в Храм "Света Троица“, ще се проведе празничен тържествен водосвет

 ***

Добрич.

От 10.00 и 10.30 часа е Регионална библиотека "Дора Габе“, Сектор Работа с деца, ще се проведе беседа по повод 1 ноември – Ден на народните будители

 ***

Добрич.

От 10.30 часа  ще се състои поднасяне на цветя на Паметна плоча на Първото взаимно училище в Добрич

 ***

Добрич.

От 11.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова“, ще се проведе тържествена церемония за връчване на Годишни награди "Добрич“ в областта на културата и науката

***

Добрич.

От 15.00  часа на територията на "Градски транспорт Добрич", ще бъдат обявени резултатите от проведената обществена поръчка за доставка на автобуси

***

Добрич.

От 16.30 часа е Зала "Възраждане“, Художествена галерия – Добрич, ще бъде открита изложба "Страници от Българското възраждане в Добруджа. Личности и дела.“

***

Добрич.

От 17.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“, ще се проведе вечер, посветена на 70-годишнината на Елка Няголова и книгата  ѝ

 "Парапет за душата“

***

Добрич.

През целия ден ще се провежда поднасяне на цветя на паметници и паметни плочи на народните будители – книжовници, учители, културни дейци и просветители

***

Дупница. 

От 11.30 часа в Дупница ще се проведе празнично шествие по повод Деня на народните будители. 

***

Дупница.  

От 17.00 часа в Общинска художествена галерия ще се проведе церемонията "Будител на годината“.  

***

Елин Пелин.

От 18.00 часа от автогарата в гр. Елин Пелин, ще тръгне традиционното факелно шествие, ще се поднесат цветя и венец пред паметника на писателя Елин Пелин в центъра на града. Шествието ще завърши с тържествен концерт в НЧ "Елин Пелин 1896“. Събитията се организират в чест на Деня на будителите.

***

Котел.

От 09.00 часа в храм "Св. Св. Петър и Павел“ ще започне отбелязването на Деня на будителите, където ще бъде извършена празнична Света литургия. Час по-късно, във фоайето на музейна-експозиция "Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“ ще се състои тържествената сесия на Общински съвет – Котел по повод Деня на народните будители и празника на града.

От 10.30 часа на площад "Възраждане“ котленци и техните гости ще могат да присъстват на празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на Община Котел и Република България, на която приветствие към гражданите ще отправи и кметът Коста Каранашев. Празникът на площада ще продължи с литературно-музикална програма на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.

От 11.30 часа ще бъде отслужен водосвет в обновеното Вътрешно отделение на Общински медицински център Котел, което кметът Коста Каранашев и изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ – д-р Васислав Петров официално ще открият.

От 12.00 часа на открита сцена, на пл. "Възраждане“, едни от най-обичаните и известни диско дуети на България, този на братя Аргирови, ще зарадват всички котленци с концерт по случай 1 ноември.

***

Кюстендил. 

От 12.00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои връчване на Националната награда за скулптура "Иван Лазаров“. 

***

Ловеч.

От 11.00 часа за Деня на народните будители – 1 ноември, програмата в Ловеч предвижда поднасяне на цветя на паметника на Св. Климент Охридски в двора на едноименното училище.

От 11.30 часа на пл. "Екзарх Йосиф I", ще се проведе  поднасяне на цветя на паметника на Екзарх Йосиф I

***

Пловдив.

От 18.00 часа в зала "Съединение" на пл. "Съединение" 1, ще бъде открита  изложбата "Космическите висини на България"

***

Пловдив.

От 18.00 часа в Балабанова къща, ще бъде открита изложбата "Вратите на благотворителността"

***

Пловдив.

От 19.00часа в ДК "Борис Христов“, ще се състои концерт в памет на доц. Стефан Мутафчиев

***

Сливен.

От 17.30 часа в зала "Май“, официално ще бъде представена инициативата за изграждане на паметник на Радой Ралин в Сливен

***

Стара Загора.

От 10.00 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора ще се състои премиерният спекталъл "Музикалното влакче“ на Операта "ДО РЕ МИ в пелени".

 ***

 Стара Загора.

 От 10:00 до 18:00 ч. Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде със свободен вход по случай Деня на народните будители. На рекламния екран пред музея ще бъде представена презентацията "Памет за старозагорските будители".

 ***

 Стара Загора.

 От 11.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.00 ч. РИМ – Стара Загора организира за малките посетители творческо ателие "Поклон, будители старозагорски!". Децата ще изслушат увлекателен разказ за родолюбиви старозагорци и ще изработят постери с ликовете им. Ще изпитат трепетите на възрожденските ученици, изписвайки с перо и мастило текст за будителите. Образователното занимание ще се проведе в музея, а цената за участие в ателието е 1 лв. на дете.

 ***

 Стара Загора.

 От 11.45 часа на паметник на "Митрополит Методий Кусев“ ще се проведе тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя

 ***

Стара Загора.

 От 14.30 часа в пенсионерския клуб "Августа Траяна“ ще гостува Филиал "Августа Траяна" на библиотека "Родина" с литературно четене.

 ***

 Стара Загора.

 От 17.00 часа в парк "Пети октомври“ ще се състои концерт на Ансамбъл "Загорче“.

 ***

 Стара Загора.

От 17.30 часа във фоайето на Културен център "Стара Загора“ ще бъде открита изложбата "Изследване на фрагмента & дизайн 37“ на студенти от специалност ПОИИГД към Тракийски университет Стара Загора.

 ***

 Стара Загора.

От 18.00 часа в Изложбена зала "Байер“ ще се проведе Графичен форум за млади автори.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще бъдат връчени наградите "Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора и наградите на Съюза на учените. След това ще има празничен концерт на Военен духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

 *** 

Хасково.

От 18.00 часа в зала "Хасково“, Община Хасково организира второ информационно събитие за председатели на сдружения на собствениците и домоуправители на сгради

***

Ямбол.

От 10.45 часа с изпълнения на Духовия оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов пред барелефа на просветителя Ради Колесов в централната градска част, ще бъде отбелязан 1 ноември, Ден на народните будители, празничната програма в Ямбол ще започне в

От 11.00 часа кметът на община Ямбол ще поднесе празнично приветствие и ще бъде представена литературно-музикална програма с участието на талантливи ямболски деца.