Предстоящи събития за 25 октомври, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

На 25-26 октомври 2022 г. ще се състои IX-та Международна научна конференция "Аграрната икономика – в подкрепа на земеделието“: "Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, традиционно организирана от Институт по аграрна икономика към ССА и в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN). Форумът ще се проведе в хибриден формат: он-лайн и присъствено днес и утре в хотел"Лион" Боровец. 

***

София.

От 09.00 часа в Рослин Сентръл Парк Хотел ще се проведе официалното откриване на съвместен международен курс на Агенцията на Европейския съюз за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL), Академията на МВР и дирекция "Международно оперативно сътрудничество“ – МВР. На него ще присъстват ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов и директорът на дирекция "Международно оперативно сътрудничество“ – МВР старши комисар Валентин Костов.

 ***

София.

От 9.30 часа в зала "София“ на Гранд хотел София, държавният глава Румен Радев ще открие конференцията "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“. Встъпителни слова ще произнесат генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, министърът на правосъдието Крум Зарков и министърът на външните работи Николай Милков.

***

София.

От 09.30 часа в Хотел Интерконтинентал, ще се проведе пресконференция посветена на политиките в сферата на майчиното здраве. Събитието е организирано от фондация "Тръст за социална алтернатива" и в него ще бъдат представени усилията на 11 неправителствени организации, обединени в мрежата "С грижа от 0 до 3", проект изпълняван от фондацията.

***

София.

От 10.00 часа в пространството на SOHO на ул. Искър 4, зала SoHall в София  ще се проведе събитие на тема  “Адаптация към изменението на климата в здравния сектор в България". Събитието се организира от EIT Climate-KIC Bulgaria Hub, Националния център по обществено здраве и анализи и Климатека, научнопопулярната платформа, посветена на науката за климата.

***

София.

От 10.30 часа в сградата на КНСБ на пл. "Македония" 1, зала "Европа", ет. 2, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ ще представят резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и Заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г. 

***

София.

От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Корупционна схема със замесени псевдолаборатории, този път - в сферата на транспорта." Организатори на събитието са "ТЕХНОТЕСТ“ АД И "ТИАТ“ АД

***

София.

От 11.30 часа в зала 5 на Столичния общински съвет /ул. Московска 33/, където председателят на СОС Георги Георгиев ще представи предложените от него мерки за пътната безопасност в София. 

***

София.

От 13.00 часа в Централен военен клуб, зала 1., Центърът за обучение на адвокати "Кръстю Цончев“ ще проведе конференция на тема: "Достижения и практически предизвикателства пред прилагането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", посветена на 30-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи от Република България.

***

София.

От 18.30 часа в Къща за литература и превод ще се проведе среща-разговор между българистката и преводачка Джорджа Спадони (Италия) и писателя Деян Енев. Двамата ще разговарят за особеностите в превода на прозата на Енев, за избора на Спадони да работи с български език, за това как израстват нови поколения литературни преводачи и за рецепцията на съвременна българска литература в Италия. Към разговора ще допринесе и Ясмина Йованович, преводачка на Деян Енев на сръбски.

***

Благоевград.

От 10.00 часа в Национален пресклуб на БТА в Благоевград ще се проведе пресконференция на тема: "Въпроси и отговори за предстоящия местен референдум в Благоевград и информация за дейността на гражданската инициатива "ЗаБлагоевград“.“

***

Варна.

От 10.00 часа на входа на Морската градина до х-л Одесос лидерът на гражданска платформа Изправи се.БГ  Мая Манолова ще даде брифинг за медиите относно намеренията за изграждане на 4 нови инсталации за изгаряне на боклук в област Варна - край Девня, както и други значими социални теми.

***

Варна.

От 11.00 часа в залата на Областен информационен център-Варна на пл. "Св. Св. Кирил и Методий“ №2 /Козирката/, ще се проведе пресконференция по проекта "Повишаване ролята и отговорностите на гражданите в демократичното развитие на местно ниво в Община Белослав“. В събитието ще се включи кметът на общината инж. Деян Иванов

***

Варна.

От 14.15 часа на пл. "Независимост", Държавна опера Варна ще отбележи Световния ден на операта с флашмоб под наслов "Изтеглете "Дама Пика“!“

***

Варна.

От 18.00 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум, ще бъде представена със самостоятелна изложба младия варненски художник Петко Недялков. Експозицията се нарича "Синтез“ и представя изключително интересна селекция от скулптури и релефи от дърво.

***

Видин.

От 11,00 часа, в Конферентния център на Областна администрация Видин ще се проведе заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб.

По време на заседанието ще се обсъди готовността за работа на фирмите, организациите и учрежденията през предстоящия зимен сезон.

***

Враца.

От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ, ще бъде поставена пиесата "Извън контрол" от Рей Куни

***

Кюстендил. 

От 17.00 часа в къща - музей "Димитър Пешев“ ще бъдат отбелязани 20 години от откриването на музейния обект. 

***

Кюстендил. 

От 17.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои представяне на стихосбирката "Божественият огън“ на Здравка Радичкова.  

***

Кюстендил.  

От 18.00 часа в голямата зала на читалище "Братство“ ще се състои концерт "25 години съвместна творческа дейност“ на Владислав Андонов – виола и Богдан Станев – пиано.  

***

Ловеч.

От 11.00 часа в пресклуба на БТА, председателят на Сдружение "Шахматен клуб - Ловеч" Ваньо Стойнов ще даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, на която ще разкаже за бъдещите турнири и състезания, които клубът ще организира.

***

Пловдив.

От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция, в рамките на която Николай Иванов ще обяви кандидатурата си за кмет на Пловдив за предстоящите местни избори през 2023 година, както и саставяне на анти-ГЕРБ коалиция. Ще обяви  и искане за оставката на сегашния кмет на Пловдив.

***

Пловдив.

От 17.30 часа в Изложбената зала на Регионалния природонаучен музей – Пловдив, се организира отворена среща с председателя на ДАФНИ – Георги Пчеларов и   вицепредседателя Деница Пенева. Те ще разкажат за своята работа в Дружеството на илюстраторите, както и за творбите от Арт - пленер ,,Биоразнообразие и възстановяване на видове в района на Инициативата Европейски Зелен Пояс“.

***

Русе.

От 18.30 часа в зала "Европа“ на доходното здание ще бъдат отбелязани 144 години от създаването на БЧК.

***

Смолян.

От 14.00 часа проведе в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян ще се проведе пресконференция за спектакъла "Заливът“.

***

Смолян.

От 14.00 часа в "ГПК – новата отсечка“, в участъка от кръговото движение след тунела в кв. Устово до пътно кръстовище преди складова база "Асен Асенов“, ще се проведе областно учение за действие на единната спасителна система при ПТП.

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в РБ "Захарий Княжески“, ще се състои представяне на трети юбилеен сборник от поредицата "Литературна Стара Загора“. Изданието е посветено на 130 години от рождението на Иван Хаджихристов

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Драматичен театър, ще бъде поставена постановката "Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир.