Предлагаме ви някои от по-важните предстоящи събития в страната за 19 октомври, изготвени от Агенция "Фокус". 

***

София.

От 09.00 часа новоизбраното 48-о Народно събрание ще проведе първото си заседание 

***

София.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новоизбраното Четиридесет и осмо Народно събрание, което ще се проведе в 9.00 часа

***

София.

От 09.30 часа в  Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), ще се проведе конференцията “Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца"

***

София.

От 10.00 в 28 СУ "Алеко Константинов" ( бул. Възкресение 60) председателят на СОС Георги Георгиев, заедно с районния кмет на Красна поляна Иван Чакъров и Диян Стаматов ще открият новата сграда за учениците от начален етап.

***

София.

От 10.00 часа в София Хотел Балкан,  Посолството на Гърция в София ще проведе събитие за гръцкия туризъм с акцент Регион Епир.  На събитието ще присъстват представители на посолството на Гърция в София, туристически агенции и представители на туристическия сектор от регион Епир.

***

София.

От 10.00 часа в ТУ – София ще бъде открито изложението "Дни на кариерата . В същия ден от 14:00 часа ще се излъчи онлайн-студио, по време на което ще се представят 4 фирми – Ултра Плей. Лим Текникс, MM Солушънс и Блек Сий Геймс.

***

София.

От 11.00 часа, пред Министерството на здравеопазването ще се проведе национален протест на лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна. Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците.

***

София.

От 12.00 часа, пред  Министерски съвет ще се проведе протестното събитие, организирано от НС "Защита“, за демонстрация на нашата подкрепа и желание за спиране на обедняването на българските граждани с непосилните цени на природния газ, електроенергията и горивата, за достоен живот без спекула, за справедливо заплащане на положения труд в условия на галопираща инфлация.

От 13.00 часа  от паркинга пред БНБ, ще стартира автошествието.

***

София.

От 15.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов“ на БАН, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 50-годишния юбилей "България – космическа държава", Събитието, организирано от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при Българската академия на науките.

 ***

София.

От 16.00 часа в Grand Hotel Millennium, българската компания за развитие на продажбите в технологичния сектор Out2Bound и нейния американски партньор MarketStar - глобален лидер в областта организират среща с медии, на която ще бъде обявена значима за технологичната екосистема в България новина.

***

София.

От 17.00 в галерия "Средец“, гр. София, бул. "Александър Стамболийски“ 17, ще бъде открита графичната изложба на Людмил Георгиев - "МОИТЕ ГРАДИНИ“

***

София.

От 19.00 часа в Национален исторически музей (София, ул. "Витошко лале“ 16) ще се проведе официалната церемония по връчване на наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината: "Лекар на годината – 2022 г.“. 

***

София.

От 19.00 часа в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски“ (Музей на християнското изкуство) и на 31 октомври от 19.00 ч. в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков" ще бъдат изнесенисе състоят заключителните концерти от проекта "Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност" за популяризиране на църковнославянското хорово изкуство, организиран от църковния хор "Покров на Пресвета Богородица" при храм "Покров Богородичен". Входът за концертите е свободен.

***

Благоевград.

От 14.00 часа в Националния пресклуб на БТА в Благоевград ще се проведе пресконференция на екипа на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград. Пресконференцията е на тема премиерата на спектакъла "Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева – Савова.

***

Бургас.

От 11.00 часа в Бургас ще бъде открит паметник на д-р Живко Радев, а събитието е част от отбелязването на професионалния празник на българския лекар – 19 октомври и Ден на св. Иван Рилски Чудотворец. Мястото, където ще бъде издигнат монумента, е в Морската градина, срещу бл. 16 в ж.к. "Лазур“.

***

Бургас.

От 13.00 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино", ще се проведе пресконференция по повод 12-то издание на иновативния фестивал "Ерата на Водолея" в Бургас.

***

Варна.

От 11.00 часа в залата на Областен информационен център-Варна на пл. "Св. Св. Кирил и Методий“ №2, ще се проведе пресконференция по проекта "Повишаване ролята и отговорностите на гражданите в демократичното развитие на местно ниво в Община Аксаково“. Той се финансира от ОП "Добро управление“ 2014-2020 г.

***

Варна.

От 18.00 часав Художествения музей "Георги Велчев“, ще бъде открита изложбата “Един миг" представя живопис, графика и рисунки на варненския художник, който е утвърден автор в областта на абстрактното изкуство.

***

Велико Търново.

От 15.30 часа пред сградата на Община Велико, във връзка с 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора стартира превантивно-информационна кампания, насочена предимно към ученици и подрастващи. Във Велико Търново тя се ще проведе за десета поредна година, с участието на ученици доброволци.

***

Видин.

От 10.30 часа в централната част на гр. Видин - пред задния вход на сградата на Община Видин (откъм паркинга на общината), екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе открита приемна.

***

Враца.

От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ ще се състои премиерата на "Сирена и Виктория" от Ал.Галин

***

Драгоман.

От 11.00 часа в заседателната зала на община Драгоман, ул. "Захари Стоянов“ № 26, гр. Драгоман, Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) ще проведе информационна среща. 

***

Пловдив.

От 19.00 часа в историческата пловдивска зала "Съединение", китаристът Димитър Пеев пристига от Чикаго, Илинойс, за да изнесе концерт, озаглавен "Спомен за канте хондо“. В програмата са включени произведения за класическа китара на Федерико Морено Тороба, Хоакин Турина, Исак Албенис, Емилио Пужол, Анхел Бариос и Мануел де Файя, както и стихотворения на Федерико Гарсия Лорка, претворени на български език от Ромеро и поднесени с гласа на Тодор Димитров.

***

Разград.

От 19.00 часа в Театрална зала на НЧ "Развитие 1869“ на пл. Възраждане, ще бъде представена постановката на Сатеричен театър "Алеко Константинов“  - "Провинциални анекдоти“

***

Русе.

От 09.30 часа преподаватели от Детска градина "Русалка" ще посетят Комплексния онкологичен център в Русе по повод 19 октомври, Международния ден за борба с рака на гърдата и Деня на българския лекар. Те ще дарят ръчно изработени гривни за болнолежащите пациентки. В знак на признателност ще бъдат поднесени и картички с послание към лекарите. 

***

Русе.

От 11.00 часа в оранжерийното стопанство на ЗП Ивелин Тринчов в гр. Сливо Поле, обл. Русе ще се проведе демонстрация на системата за автоматизирано земеделие ONDO.

***

Сливница.

От 14.30 часа в сградата на община Сливница, площад "Съединение“ № 1, Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) ще проведе информационна среща. По време на срещата ще бъдат презентирани условията за кандидатстване по отворени процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и предстоящи възможности за финансиране на проекти до края на 2022 година. Поканени за участие са всички заинтересовани страни в общината - представители на общинската администрация, бизнеса, образователни, културни и социални институции, земеделски производители, представители на медиите.

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в Къща музей "Гео Милев“ ще се проведе среща разговор с Мирела Костадинова и книгата ѝ "Перце от сойка“

***

Стара Загора.

От 19.00 часа Драматичен театър "Гео Милев“ ще се състои премиерата на постановката "Иконите спят“ – автор и режисьор Елица Йовчева.

***

Цар Калоян.

От 11.00 часа на площада пред Община Цар Калоян, екипът на Областния информационен център (ОИЦ) ‒ Разград организира среща на открито за жителите и гостите на града и общината.

На изнесената приемна ще бъдат представени възможности за кандидатстване с проекти по актуални и предстоящи за обявяване процедури на европрограмите.