Предстоящи събития в страната за 8 октомври, изготвени от Агенция "Фокус". 



***

София.

От 11.00 часа в София Тех Парк официално ще бъде открито Дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката.

От 10:00 до 11:00 ч. в зала "Космос" ученици от 6 и 7 клас от частното софийско училище ЧСУ Izzi Science for Kids ще покажат на сцена експериментите, които най-много са ги впечатлили в часовете по наука.

От 12:00 до 13:00 ч. в зала "Котангенс"  ще се проведе научната работилница "Светлините на звездния град“

 От 13:00 до 14:00 ч. в зала "Космос" децата над 7 г. ще могат да се срещнат със световно известните британски комуникатори на науката от Science Made Simple.

От 13:00 до 14:00 ч. в зала "Атом" ще се състои STEAM работилница, която ще демонстрира как с 3D писалка може да се изработи монограм.

****

София.

От 10.00 часа в Зоологическа градина – София , ще бъде отбелязан Световния ден на мигриращите птици, а фокусът ще бъде върху два емблематични вида мигриращи птици – египетския лешояд и ловния сокол.

***

София.

От 10.30 часа в централата на БСП на ул. “Позитано“ 20, изпълнителното бюро на партията свиква Национален съвет на левицата.

***

София.

От 11.00 часа в галерията на ул. “Оборище" 5, фондация "Братя Мормареви“ за 16 път ще определи поредните си награди в конкурса "Бодлите на таралежите“ за ученическо литературно творчество.

***

София.

От 11.00 часа в НДК ще се проведе официалното откриване на "Ден на японските бойни изкуства и традиции“ .

***

София.

От 19.00 часа в Музикалният театър ще се играе оперетата "Царицата на чардаша, в памет на тенора Арон Аронов, който почина на 85-годишна възраст през юли тази година.

***

Благоевград.

От 10.30 часа от началото на Алеята на здравето и ще продължи до езерото в парк "Бачиново“,Благоевград отново се включва в инициатива по повод Световен ден на ходенето

***

Бургас.

От 11.00 часа пред "Морско казино, "Световният ден на спорта ще бъде отбелязан в Бургас. Маршрутът включва Летния театър, Пантеона и Експоцентър "Флора", където е финалът.

***

Варна.

От 10.00 часа Варна се включва в Световния ден на ходенето, който ще бъде отбелязан днес в местността край Аладжа манастир. Сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31. Началният час на инициативата е 10.00 ч., след което се предвижда пешеходен поход до Ковшак чешма. 

***

Варна.

От 11.30 часа в НУИ "Добри Христов" – Варна, ще се проведе благотворителен концерт "За двора на госпожа Виола"

***

Варна.

От 11.00 часа ще бъде даден официалния старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022. Състезанието е с дългогодишна история и по традиция събира елита на ветроходството.

***

Варна.

От 17.30 часа в бизнес хотел "Голден Тюлип“, ще се проведе  Велик Събор на Командерия Варна Приморска Добруджа

***

Видин.

От 9.00 часа заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова ще приветства участниците в Есенната национална конференция на българската адвокатура. Форумът ще се състои в конферентната зала на областната администрация.

***

Видин.

От 9.00 часа на спортен комплекс "Ялта", сдружение "Дунавски инициативи за обединени региони" ще проведе спортни игри и състезания по наслов "Бъди активен, а не агресивен" като част от дейностите по едноименния проект.

***

Враца.

От 10.30 часа в куклена зала на ДКТ ще бъде представена постановката "Мечо Пух" от Алън Милн,

***

Добрич.

От 10.00 до 13.00 часа от СК "Простор“ /пред СЗ "Добротица“/ – Младежки център – Добрич ще се отбележи Световен ден на ходенето 2022

***

Добрич.

От 11.00 часа в Зала "Добротица“, започва Втори етап на 6-и национален преглед на фолклорните състави на ЦИОФФ

***

Добрич.

От 11.00 часа в  Център за защита на природата и животните – Добрич, ще бъде представен куклен спектакъл "Гъбката“ на Държавен куклен театър "Дора Габе“

***

Добрич.

От 14.00 часа в Младежки център – Добрич, Зала 6, ще се проведе "Чаена церемония" с гост демонстратор от Японската езикова школа Satori – младежка инициатива по проект BGLD-1.003-001 "Младежки център Добрич - Вашето днес“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

***

Добрич.

От 18.30 часа в Младежки център – Добрич, Концертна зала, ще се състои промотиране на първи солов албум "Долу“ – гл. изпълнител Novem от състав "ПСМК“ – София, подгряваща група "Тоталштета“

***

Пловдив.

От 10.00 до 15:00 часа в Регионален природонаучен музей – Пловдив, ще се проведе забавен, игрови уикенд

***

Пловдив.

От 19.30 часа в Античен театър Пловдив ще се проведе официалната премиера на етно-рок мюзикъла "Да опазиш Сребра невяста“.

***

Разград.

От 11.00 часа в Общински културен център, гостува ДКТ“Васил Друмев“гр.Шумен  с постановката "Гарджето певец“ .

с. Хухла/Ивайловград.

От 11.00 часа на лобното място на избитите през 1913 година от гюмюрджинските милиции хухленци, участниците в тазгодишния културен фестивал "Мистериите на Хухла“ ще се поклонят пред паметта на жертвите.

***

Стара Загора.

От 09.15 часа в кв. "Самара“, ще се състои освещаване на храм "Св. прпмчк  Игнатий Старозагорски“ /по отделна програма/

***

Стара Загора.

От 9.30 до 20.00 часа Античен форум "Августа Траяна“ ще се проведе Фестивал "Здравей здраве“ – пето издание.

***

Стара Загора.

От 10.00 часа от Туристически информационен център, бул. "Руски“№27, ще тръгне безплатен градски тур  "Парковете разказват своите истории“

***

Търговище.

От 10.00 часа в Народно читалище "Иван Вазов-1908“ – с. Здравец, ще бъде пресъздаден обичаят Гроздобер.

***

Търговище.

От 11.00 часа в Държавен куклен театър, ще се играе постановката Веселата къщичка – съботен спектакъл.

***

Шумен.

От 09.00 – 18.30 часа във фоайе на втория етаж на РБ "Стилиян Чилингиров“, ще се проведе XI алтернативна научна конференция "Екзотерика и Духовност – Живот в новото измерение“.

***

Шумен.

От 10.30 часа пред сградата на Община Шумен ще се проведе тържествено полагане на военна клетва на курсантите първи курс на Национален военен университет "Васил Левски“.

***

Шумен.

От 10.00 часа в НЧ "Изгрев-1929“, с. Ветрище, ще се проведе Празник на терлика

***

Шумен.

От 12.25 часа  пред паметника на Валерий Великов в парк "Кьошкове“, ще бъде открито Рали "Мемориал Валерий Великов“.

***

Шумен.

От 19.00 часа в голяма зала на ДКТ "Васил Друмев“, ще се състои Благотворителен концерт.