Някои от основните предстоящи събития в страната за 22 септември, справка на Агенция "Фокус". 



***

Велико Търново.


От 10.00 часа във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията, посветени на 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На крепостта "Царевец“ от 10.40 часа Йотова ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника "Майка България“.

***

Велико Търново.

От 19.30 часа министър-председателят Гълъб Донев ще посети утре Велико Търново, където ще участва в тържественото отбелязване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

***

Велико Търново: Празнична програма по повод Деня на Независимостта

От 07.30 часа  в църква-музей " Св. 40 мъченици", ще се проведе празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове"

От 09.00 часа в църква-музей " Св. 40 мъченици" ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации

От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват "Царевец“, ще се проведе  Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Официални слова. 

От 11.00 часа в  Архитектурно-музеен резерват "Царевец", ще се състои поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта

От 11.30 часа от Архитектурно-музеен резерват "Царевец" до паметник "Майка България", ще тръгне празнично шествие и полагане на гирлянди на паметник "Майка България"

От 12.30 часа  пред сградата на Български пощи ще започне Шоу-спектакъл на участниците в ХV Международен фестивал  на военните  оркестри

От 16.00 часа в  Ритуална зала на Община Велико Търново ще се проведе Кръгла маса на тема "Велико Търново - историческа и духовна столица на България - правно положение и перспективи“

От 19.30 часа  на площад "Цар Асен І" ще се проведе тържествена проверка

От 20.15 часа на площад "Цар Асен  І"  ще се проведе аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".Празнични илюминации

 

***

София.

11.00 часа на гроба на Иван Вазов, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София“, ще бъдат отбелязани 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература

***

Бургас.

От 10:00 часа в заседателната зала на Община Бургас ще бъде подписан Меморандум за побратимяване между град Бургас и град Павлодар – Република Казахстан. На церемонията ще присъстват извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Н. Пр. Избастин Темиртай, кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Павлодар Асаин Байханов.

***

Варна.

От 10.00 часа на площад "Независимост“ ще се състои тържествено издигане на националното знаме, молебен за България, голямо празнично хоро

От 16.00 часа на входа на Морската градина, ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България

От 17.30 часа на входа на Морската градина, ще се проведе концерт "Детският хор на България“, с участието на Хора на варненските момчета и младежи, Детски хор "Добри Христов“ - Варна,  Хор "Детска китка“ - Пловдив, Детски хор "Орфей“ - Хасково, вокална формация "Морски песъчинки“ - Бургас, Детски хор "Свети Георги Победоносец“ - Русе, Вокална формация "Хорал“ - Варна. Диригент: Славил Димитров

***

Видин.

От 11.00 часа на пл. "Бдинци“  ще се проведе церемонията по случай Деня на независимостта на България с издигане на националното знаме. Слово по повод празника ще произнесе кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. Честването ще завърши с празничен поздрав от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".

***

Враца.

От 10.00 часа,на площад "Христо Ботев“, ще се проведе тържествена церемония по повод отбелязване на 114 години от обявяването на Независимостта на България.

***

Добрич.

От 11.00 часа на пл. "Свобода“, ще започне празничен концерт на Духов оркестър – Добрич по повод Деня на независимостта

***

Св. Влас.

От 17.00 часа РИУ "СВ.ВЛАС“ ще бъде открит XI – ти Национален конгрес по физикална и рехабилитационна медицина

***

Поморие.

От 18.00 часа в Община Поморие ще бъде представен най-новия спектакъла на Танцова формация "Петлите“ в НЧ "Просвета 1888“, създаден благодарение на Национален фонд "Култура“, с вход свободен. Поморийци и гости на града ще се върнат назад във времето, старите традиции, бит и култура. 

***

Свищов.

От 11.00 часа на паметника на Свободата - Общоградско поклонение, ритуал по полагане на венци и цветя с участието на 55-ти Инженерен полк - Белене и деца от детските градини "Васил Левски", "Радост" и "Слънчо".

От 20.00 часа на пл. "Алеко" - фолклорен концерт "Независимост" на ФТС "Творецът" и Оркестъра за народна музика на БНР.

***

Сливен.

От 18.00 часа община Сливен ще отбележи Деня на независимостта и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци

***

Търговище.

От 9.30 до 13.00 часа  Регионален исторически музей – Търговище кани жителите на градса в Славейковото училище, където могат да видят постоянната им експозиция Възрожденска класна стая

***

Хасково.

От 11.00 часа на пл. "Свобода“ ще се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя на признателност пред героите, извоювали българската независимост. Празникът на независимостта ще продължи с концерт на оркестър "Мечта“ с ръководител Динко Кючуков и голямо българско хоро.

***

Шумен.

От 17.30 часа в парка до сградата на общината, Шумен ще отбележи Деня на независимостта – 22 септември с историческа възстановка под надслов "Единна и независима България“.

***

Ямбол.

От 09.45 часа с празнична програма на Духов оркестър при Народно читалище "Съгласие – 1862“ пред сградата на Община Ямбол ще почете Деня на Независимостта.

От 10.00 часа е началото на церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на представителни части от гарнизон Ямбол.

ПРЕДИЗБОРНИ СЪБИТИЯ:

***

София. 

От 16.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 23 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в парк "Студентски“.



***

София. 


В 11.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 24 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани на площада в кв. "Ботунец“.

***

София. 

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 24 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов“.

***

София. 

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 25 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в парк "Овча купел“ от страната на банята.