Предстоящи събития за 5 ноември, изготвени от Агенция "Фокус“

 

***

София.

От 11.00 часа, на Архангелова задушница държавният глава Румен Радев ще участва във военния ритуал – панихида, на който ще бъде почетена паметта на загиналите български воини

***

София.

От 18.00 часа в The Steps (гр.София, ул. “Братя Миладинови" 12) ще се проведе събитието “Rainbow over Tristram", организирано от два български ЛГБТИ+ клуба - "Lgbti Gamers-Bulgaria" и "Bored gay board game club".  

***

Благоевград.

От 11.30 часа Министър Демерджиев ще присъства на военния ритуал за Архангелова задушница в Благоевград, който ще се проведе пред Паметника-костница на загиналите през Междусъюзническата и Първата световна война 581 офицери и войници в Благоевград, на входа на градския гробищен парк, ул. "Александър Стамболийски“.

***

Варна.

От 11.00 часа, в района на Старите гробища на Варна, пред "Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.", ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

***

Видин.

От 16.00 часа заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще присъства на откриването на традиционния събор в село Буковец.

***

Добрич

В 10:00 часа от площад "Свобода" ще потегли паметно шествие към Военно гробище - музей за отбелязване на Архангелова задушница. Организатори са Община град Добрич, Регионален исторически музей и РК "46-и пехотен Добрички полк " към  НД " Традиция“.

***

Добрич

В 11:00 часа пред параклиса във Военно гробище - музей ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите във войните войници и офицери. На територията на военното гробище са погребани  около 3000 войни  от 10 националности и 6 вероизповедания.  

***

Добрич

В 11:30 часа в изложбената зала на Военното гробище Регионалният исторически музей в Добрич ще получи като дарение изключително ценен артефакт – офицерска сабя образец 1905 г., била притежание на полковник Константин Гладичев, командир на 36-и пехотен козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от периода  5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, известен в историята като Добричката епопея.  

***

Стара Загора.

От 10.00 часа в НЧ "Родина 1860“ ще се проведе Национален уъркшоп на младежките аматьорски театри "При отворени врати“.

***

Стара Загора.

От 11.00 до 17.00 часа в парк "Пети октомври“ ще се проведе детски базар "От деца за деца“, организиран от Творчески колектив "На улицата“.

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Куклен театър – Стара Загора ще се състои куклен спектакъл за деца "Отвъд стената“.