Предстоящи събития за 27 октомври, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

От 09.30 до 16.30 часа във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведат безплатни консултации за лимфедеми. Месец октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Тези прегледи са в подкрепа на тази кампания и на съпричасността към хората с онкологични заболявания, по-конкретно са насочени към последствията им върху лимфната система, коментира полк. доц. Любина Веселинова, началник на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА.

***

София.

От 10.00 часа във Военна академия "Г. С. Раковски“, ще се проведе тържествен ритуал по повод връчване на дипломите на офицерите от Випуск "Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военна академия "Г. С. Раковски“

***

София.

От 10.00 часа, в сградата на РЦПППО – София-град, ул. "Владово“ 1, зала 2, ще бъде открита  Кръгла маса на тема "Ерготерапия в приобщаващото образование".

***

София.

От 10.30 часа в споделеното работно пространство Korner на ул. Княз Борис I №86, ще бъдат представени резултатите от едномесечната образователна кампания "(Не) вярвай на очите си!“.

***

София.

От 10.30 часа в зала "Микеланджело“ ( ет. 3 ) на Гранд Хотел Милениум (гр. София, 1463, бул. Витоша 89В) Български лекарски съюз ще даде пресконференция във връзка с новите възможности за профилактика на населението.  Кой и от какви безплатни профилактични прегледи може да се възползва (новите акценти в профилактиката)? Защо е важно да се изследваме за хепатит В и С? Какво да правим ако се окаже, че сме носители на вирусен хепатит?

***

София.

От 11.00 часа в зала "Слънце“, в сградата на БСК (София, ул. Чаталджа 76), ще се проведе пресконференция на тема: Външната търговия на България през първо полугодие на 2022 г.

***

София.

От 11.00 часа Съветът за електронни медии организира, ще представиа доклада за специализираното наблюдение на предизборната кампания за 48-мо Народно събрание, както и национално представително проучване за източниците на информация по време на избори, осъществено от Екзакта Рисърч Груп.

Събитието ще се проведе онлайн, чрез платформа ZOOM и може да бъде проследено на: https://us06web.zoom.us/j/83670758720

***

София.

От 11.00 часа в София Тех Парк, ще се проведе церемония по посвещаването на улица на името на покойния Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България (2002 – 2005 г.)

***

София.

От 11.00 часа на ет. 4 в Централата на Банка ДСК, на ул. "Московска“ 19, ще се проведе  специално медийно събитие на тема "е-Идентификация и е-Подписване: Употреба и нагласи“.

***

София.

От 11.00 часа в Софийската опера (Партерно фоайе ), ще се проведе пресконференция посветена на финалистите на конкурса по програма Еразмус LET’S SING и концерта им на 29.10. 2022 г.

***

София.

От 13.00 часа в Националния студентски дом, ще бъде открити 34-тото издание на международния форум за компютърни изкуства "Компютърно пространство"

***

София.

От 15.00 часа в клуб "Перото“  в НДК, ще се проведе национална конференция "Професионално обучение и кариерно развитие – малки истории за големи успехи“

***

София.

От 17.00 часа в Галерия УниАрт на Нов български университет, ще бъде открита осмата самостоятелна изложба "Представи си книгата в стаята с пианото“  на Светлана Мирчева.

***

София.

От 17.00 часа в галерия "Графикарт“ ул. Златовръх №50 в Лозенец, новият арт сезон в столичната галерия "Графикарт“ ще започне с откриването на изложбата "Графика“ на Захари Каменов. 

***

София.

От 18.00 часа в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий“ , Централното фоайе, ще бъдат представени новоизлезлите книги на Радой Ралин и Марко Ганчев . Събитието е под надслов: "ПОДбудителите - 100 и 90 години сатира. Радой Ралин – 100, Марко Ганчев – 90“.

***

София.

От 18.00 часа в културен клуб "Тракия", ул. "Стефан Караджа" № 7 А, издателство "Захарий Стоянов" ще представи книгата на Никола Василев - "При доцента" - сборник с нови рецепти.

***

София.

От 18.00 часа в сградата на Регионален исторически музей на пл. "Бански“, ще бъде представена временната експозиция "Сватбата“. Хронологичният обхват на разработената тема е краят на ХІХ – 80-те години на ХХ в.  Изнесени са подробности за традиционната и градската сватба между

Освобождението на България (1878 г.) и 40-те год. на ХХ в. Представени са и изменящите се сватбени обреди и обичаи през следващата епоха, когато властва идеологията на социализма (1944 – 1989 г.).

***

Благоевград.

От 16.00 часа във фоайето на първи етаж на Учебен корпус № 1 в ЮЗУ "Неофит Рилски“, ще се проведе модно ревю – конкурс. В него ще участват студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски“, Националната художествена академия – София и Нов български университет.

***

Бургас.

От 18.30 часа, в залата на Областна администрация – Бургас ще се проведе концерт на стипендиантите по Общинска програма "Бургаски деца“ – ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров“ – град Бургас.

***

Бургас.

От 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Бургас, ще се проведе официално честване на 80-годишнината на големия български композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев

***

Велико Търново.

От 17.30 часа в Художествена галерия "Борис Денев" във Велико Търново ще бъде открита изложба "Градината на човека" на Анета Дръгушану.

***

Враца.

От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ ще бъде поставена пиесата "Престъпление и наказание" от Ф.М.Достоевски

***

Кюстендил. 

От 10.00 часа в залата на читалище "Братство“ ще се проведе информационна среща във връзка с процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд -eтап I“. 

 ***

Кюстендил. 

От 14.00 часа в заседателната зала на Община Кюстендил ще се проведе редовно заседание на Общински съвет – Кюстендил. 

 ***

Кюстендил. 

От 17.00 часа пред Етноцентър "Рубин“ се организират детски работилници "Балканска черга- Творчество без граници“. 

***

Ловеч.

От 10.00 часа в заседателната зала на Община Ловеч, ще се проведе 45 заседание на Общински съвет - Ловеч

***

Ловеч.

От 15.00 часа в пресклуба на БТА, ще се проведе пресконференция на културните институции в Ловеч, които ще представят предстоящите си събития за ноември. Ще присъства и кметът на общината Корнелия Маринова.

***

Плевен.

От 18.00 часа във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център, ще се състои официалното откриване на  фотодокументалната изложба "Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“, организирана съвместно от Регионалния академичен център, Научния архив на БАН и МУ-Плевен. 

***

Пловдив.

В периода 27 – 28 октомври 2022 г. в "Гранд хотел Пловдив“, конферентна зала "Париж“, гр. Пловдив, Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа с подкрепата на Дирекция "Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието – Управляващ орган (УО) на Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014 – 2020 г., организира осма годишна среща на Националната Рибарска мрежа и заседание на Тематична работна група "Сътрудничество“.

***

Русе.

От 10.00 часа в Кръгла зала на Община Русе ще се проведе пресконференция относно 35-тото издание на Международния турнир по спортни танци WDSF OPEN “RUSE 2022".

На нея Иван Деспотов, треньор и председател на Спортен клуб "Настроение" – Русе, който е домакини на събитието, ще разкаже повече за международното участие и програмата тази година.

***

Русе.

От 18.00 часа в Пленарна зала община Русе, се организира публично представяне на процедурата за саниране на жилищни сгради

***

Смолян. 

От 13.00 часа в Сесийна зала на Община Смолян, ще се проведе редовно заседание на Общински съвет – Смолян

***

Стара Загора/с. Калояновец.

От 11.00 часа в НЧ "Възраждане - 1927“, с. Калояновец, ще се проведе литературно четене в НЧ "Възраждане“1927 в с. Калояновец

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Културен център "Стара Загора“ – фоайе, ще се поведе среща разговор с журналистката, поет и писател Силвия Чолева, и с Никола Петров – лауреат на конкурса "Веселин Ханчев" (2011).

***

Стара Загора.

19.00 часа в  Драматичен театър, ще бъде играна постановката "Полет над кукувиче гнездо“, драматизация Дейл Васерман по романа на Кен Киси

***

Стара Загора.

От 19.00 часа Оперен театър, ще бъде поставена операта "Атила“ от Джузепе Верди

***

Стара Загора.

От 19.30 часа в Куклен театър ще бъде поставена постановката "Хотел“ – куклен  театър за възрастни

***

Хасково.

От 18.00 часа в зала "Хасково“, Община Хасково всички председатели на сдружения на собствениците и домоуправители да вземат участие в информационна среща

***

Ямбол.

От 10.00 часа на пл. "Освобождение" 1 (пред Безистена) ще се проведе официалното откриване на първото изложение на пчелни продукти в Ямбол. На откриването ще присъстват кметът на Ямбол Валентин Ревански и Георги Събев - заместник-министър на земеделието, храните и горите.