Предстоящи събития за 18 октомври, изготвени от Агенция "Фокус“

***

София.

От  09.00 часа в "Гранитната зала“ на Министерския съвет, по повод отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора, Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) организира дискусионен форум на тема "Устойчивост на политиките за противодействие на трафика на хора. Подобряване на механизмите за събиране и анализ на данни. Оползотворяване в полза на пострадалите на конфискувани средства и имущества от осъдени трафиканти“.

***

София.

От 10.00 часа на пл. "Св. Ал. Невски“ президентът на Армения Вахагн Хачатурян ще бъде посрещнат от държавния глава Румен Радев с официална церемония, която включва почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

От 10.30 часа на "Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на "четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

В 11.45 часа в Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще подпишат съвместна декларация във връзка с 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара. След това Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще дадат и съвместни изявления за медиите.

***

София.

От 11.00 часа на Малка сцена, 7-ми етаж, Софийската опера и балет ще проведе пресконференция за сезон 22/ 23 година.

***

София.

От 11.00 часа в Ноналния пресклуб на БТА, бул. "Цариградско шосе“ No 48 , ще се проведе пресконференция, организирана от EOS в България, на която ще бъдат оповестени резултатите от ежегодното проучване на EOS Group "Навици на плащане в Европа 2022“.

***

София.

Днес Националния политехнически музей (НПТМ) може да се разгледа най-новото Лего-изложение "КОРАБИ, ДВОРЦИ И МАШИНИ“. То е организирано съвместно с "Лебго – Българският Лего клуб“.

***

София.

От 10.00 часа, в централата на КНСБ на пл. "Македония" 1, ет. 2, зала "Азия", ще се проведе пресконференция на КНСБ и КТ "Подкрепа". На нея ще бъдат обявени съвместни действия и искания за ръст на доходите, мерки за овладяване на кризата и запазване на заетостта. В пресконференцията ще участват президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, вицепрезидентите на КНСБ, директорът на ИССИ Любослав Костов, икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, лидери на федерации към двете конфедерации. 

***

София.

От 11.00 часа в зала 1 на АККК "Сердика“, официално ще бъде представен проектът "Маршрут на мозайките в София“.Проектът представя мозайки в София от различни исторически периоди – от

антични до съвременни образци.

***

София.

От 11.30 часа в централата на ПП АБВ на улица "Врабча“ 23, ще се проведе пресконференция на ПП АБВ. Темата  е " Новият политически сезон – позиция на ПП АБВ, като част от коалиция "Български възход“

 ***

София.

От 12.30 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: “Кога България ще има истинска Детска болница?"

***

София.

От 13.00 часа пред паметната плоча на загиналите парашутисти държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти.

***

София.

От 13.00 часа на пешеходния мост над бул. "България“ до НДК ще бъде открита деветата фотоизложба, организирана по повод Деня на строителя – Димитровден, от Камарата на строителите в България (КСБ) и в. "Строител“ със съдействието на Столичната община (СО). През 2022 г. експозицията е посветена на 15-ата годишнина на КСБ и на 15 г. от влизането на България в ЕС. "Виж София – 15 години заедно строим за хората“ ще бъде открита от председателя на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев.

***

София.

От 14.00 часа в страничната площадка на Моста на влюбените (от страната на клуб "Перото“), месец октомври е обявен официално за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза. Като част от ежегодната информационна кампания на Първа САГБАЛ "Света София“ за превенция и профилактика за борба с рака на гърдата,  на 18-ти октомври ще се състои традиционното събитие край НДК, в което  символично ще пуснем във въздуха 1200 розови балона в памет на жените изгубили битката с рака на гърдата.

***

София.

От 15.00 часа в БТТП ще се проведе кръгла маса на тема "Подготовката за повторна употреба и рециклирането на матраци като част от кръговата икономика". В рамките на кръглата маса ще се представи демонстрационния проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци.

***

София.

От 17.00 часа в РЦСИ "Топлоцентрала“ Брайън Роджърс, артистичен директор и съосновател на The Chocolate Factory Theater (Ню Йорк) и арт мениджърът и изследовател - Томас Ердер (Берлин) ще говорят за независимите сцени на съвременните изпълнителски изкуства в Европа и САЩ. 

***

Благоевград.

От 17.30 часа в зала "22 септември“, кметът на Благоевград Илко Стоянов ще проведе втората от поредица предвидени срещи, на които ще бъде дискутиран публикуваният от МРРБ проект на насоки и условията за саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост

***

Благоевград.

От 18.00 часа, в Градската художествена галерия – Благоевград ще се открие обща художествена изложба, посветена на Свети Лука – покровител на художниците. В нея ще вземат участие 40 автори от Благоевград и региона. Експозицията е жанрово разнообразна – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство (дърворезба).

***

Варна.

От 18.00 часа  в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1, в Деня на покровителя на художниците, сдружението ще  покаже нови работи живопис, графика, скулптура и приложно изкуство на

художници от всички поколения.

***

Видин.

От 10.30 часа в залата на Общински съвет – Видин ще бъдат връчени трудовите договори на 63 души в рамките на проект “Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин", който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

***

Враца.

От 19.00 часа в камерна зала на ДКТ ще се състои премиерата на "Сирена и Виктория" от Ал.Галин

***

Пловдив.

От 10.30 до 11.30 часа пред сградата на Областен съвет Пловдив ще се проведе протест на работещите в системата на спешна медицинска помощ, организиран от КТ "Подкрепа"-Пловдив. Декларация с искания към Министъра на здравеопазването ще бъде връчена на Областния управител на Пловдивска област-г-н Стоев.

***

Русе.

от 11:00 ч. в Зала 1 на Областна администрация, ще се проведе заключителното събитие-конференция по международния проект RESILOC /Resilient Europe and Societies by Innovating Local Communities/, финансиран от програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020 по споразумение за безвъзмездна помощ № 833671 . 

***

Русе.

От 19.00 часа в Канев център, Влади Въргала идва в Русе с мисия да подкрепи Фондация "Александър Русев“ и да даде сила и надежда на децата в неравностойно положение, на техните родители, а и на всички, които са я изгубили по пътя.

***

Сливен.

От 17.00 часа, в централното фоайе на Регионална библиотека "Сава Доброплодни“-Сливен ще бъде открита документалната изложба "И будеше за бунт сърцата…", посветена на 200г. от рождението на Добри Чинтулов - една от най-значимите фигури на Българското възраждане - заслужил учител, забележителен педагог, изключителен патриот и родолюбец, бележит общественик и борец за църковна независимост, вдъхновен бунтовен поет.

***

Стара Загора.

От 18.30 часа в Арт фоайе Радио Стара Загора, ще се състои представянето на фентъзи епоса "Необикновени"– литературен дебют на Цветомира Йорданова, ученичка в 10 клас на ПГСАГ "Лубор Байер" Стара Загора.

***

Стара Загора.

От 19.30 часа в Куклен театър ще бъде представен театралния спектакъл  "Приятно ми е, Ива!“