Предстоящи събития за 14 октомври, изготвени от Агенция "Фокус"

***

София.

От 09.00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състои национална конференция с международно участие на тема "Кризисни предизвикателства и посткризисни перспективи на неформалното образование в България“.

***

София.

От 10.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул и ще отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

***

София.

От 10.30 часа в Министерството на външните работи, ще се състои брифинг за представителите на медиите, в който министърът на външните работи Николай Милков ще представи постигнатото по приоритетите на МВнР в рамките на служебното правителство до момента.

***

София.

От  10.00 часа в зала "София Гранд“, хотел Маринела, Медицински университет – София ще бъде домакин на международна конференция под мотото "София – столица на общественото здраве“, на Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа (АСФЕР)

***

София.

От 10.30 часа в пресклуба на БТА ще бъде представен  доклада: "(не?)НЕПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ“. Кои пандемии? И защо (не?)победими?

***

София.

От 11.20 часа в Аулата на Нов български университет ще се състои церемония по връчването на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. Президентът Петър Стоянов ще връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. За нея са номинирани над 30 доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна.

***

София.

От 12.00 часа в Министерството на външните работи ще се проведе пресконференция по повод тристранната среща между България, Гърция и Румъния. Сред участниците в нея са алтернативният министър на външните работи на Република Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман.

***

София

От 14.00 часа в 200 ОУ “Отец Пайсий“ в с. Лозен, ул. “Иван Пешев“5, доброволци на Българския младежки Червен кръст ще обучат ученици по първа долекарска помощ

***

Благоевград.

От 17.00 часа в зала 5 на Община Благоевград, ще се проведе безплатна лекция, организирани от Алианс на българските акушерки

***

Варна.

Ден на отворените врати ще се проведе във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Посещенията ще се проведат в две сесии: от 10.00 и от 13.30 часа, когато всички желаещи ще имат възможността да получат много полезна информация, както и да се запознаят със специалностите и учебната материално-техническа база, с които Морско училище разполага.

***

Варна.

От 10.00 часа в зала 1 на Икономически университет – Варна ще се проведе дискусия на тема "Кризисни рефлексии върху финансовия сектор“ с участието на водещи учени и топ мениджъри на банкови и финансови институции от страната и чужбина. Събитието е част от отбелязване

100 години изучаване на финансова наука отбелязва Икономически университет – Варна

***

Варна.

От 16.00 часа в Юнашки салон ще се проведе откриваща пресконференция и първа трудова борса, във връзка с изпълнението на договор  ДБФ №  BG05M9OP001-2.056-0017-C01 по  проект: “ Интегрирани мерки за социална интеграция и подобряване достъпа до образование на уязвими групи от община Варна".

***

Варна.

От 18.00 часа в музей "Стара Варна“, на ул. "Цар Калоян“ 5 ще се състои представяне на новата монография на Петър Стоянович "Фердинандеум" разказва с научни факти и в лек, четивен стил целия процес на трансформация на България от една османска провинция в европейска държава.

***

Варна.

18.00 часа в ГХГ "Борис Георгиев“ Варна ще бъде открита изложба сценография и живопис на Лора Маринова и Димитър Борисов посветена на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

***

Враца.

От 18.30 часа  на ул. "Търговска" / бул. "Христо Ботев", ще започне Първото издание на архитектурния фестивал "Врата към Враца“, който ще се проведе между  14 – 16 октомври 2022 г. Неговите организатори от НПО "Врачанските къщи“ си поставят за цел да фокусират общественото внимание към културното наследство на Враца и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация.

***

Враца.

От 19.00 часа вградска концертна зала ще се състои концерт на Симфониета-Враца "Барок и романтизъм" -

***

Габрово.

От 12.00 до 16.00 часа.в центъра на Габрово, на ул. "Радецка", срещу бившия ГУМ, КНСБ – Габрово ще проведе  информационен ден и протестни акции в региона

***

Добрич.

От 14.00 часа в Хотел "Москва“ – начална точка на втория маршрут, продължава инициативата "Живо минало за живо бъдеще“

***

Кюстендил.

От 10.00 часа в НЧ "Братство“ ще се проведе еко изложба

***

Русе.

От 09.00 часа в конферентна зала 2 на русенския хотел "Рига“,  ще стартира дискусионен форум в Русе открива финалните дейности по проекта "Бъди активен, а не агресивен“ на неправителствената организация "Дунавски инициативи за обединени региони“.

***

Свиленград.  

От 14.00 часа в конферентната зала на хотел "Свилена“ в гр. Свиленград, пл. "5-ти октомври“ № 1, се проведе пресконференция за представяне на напредъка по проект "Хабитат Сакар". 

  ***

Смолян. 

На 14 до 15 октомври /петък, събота/ в к.к. Пампорово, Заседателна зала на Хотел Белвю Ски & Спа“ в навечерието на деня на българския лекар "Св.Иван Рилски" РЛК Смолян по традиция провежда поредното издание на научният симпозиум "Чилова академия-2022".  

***

Сливен.

От 09.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема "Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания" с участието на главния секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов, д-р Живка Георгиева и д-р Иван Данчев - председател на Регионалната колегия на БЗС.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески“, ще се състои концерт спектакъл "Сезони в музика и стих“ с участието на трио "Дивертименто“ и Мария Донева.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперен театър ще се състои операта "Бал с маски“ –от Джузепе Верди