Предстоящи събития за 13 октомври, изготвени от Агенция "Фокус"

***

София.

От 11.00 часа в Зала 3 на НМА "Проф. Панчо Владигеров" (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" № 94 ), ще се проведе официална пресконференция на ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ХОРОВ ФЕСТИВАЛ "МОМЧЕТАТА ПЕЯТ" СОФИЯ 2022.

***

София.

От 11.00 часа в зала "4 Сезона“ на Event Space 2020 (Площад България № 1, Национален дворец на културата) ще се проведе семинар за журналисти по повод старта на кампанията "Обичай себе си, погрижи се!“. Кампанията е посветена на темата за рака на гърдата и рака на яйчниците, и се осъществява от Фондация Една от 8 и АстраЗенека България. Зад кампанията застават Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и дизайнерът Вяра Ценева.

***

София.

От 12.30 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Проруската дезинформация и антидемократичните послания на Кремъл в България в условията на информационна война“. Организатори на събитието са: ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, FACTCHECK.BG И АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ - БЪЛГАРИЯ

***

София.

От 13.00 часа в Централното фоайе в сградата на Министерството на земеделието, министърът на земеделието Явор Гечев ще връчи над 10 договори за финансиране по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности“ за малки пилотни проекти на Местни инициативни групи (МИГ) по подхода "Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

***

София.

От 13.00 часа в Националния дворец на децата, на бул. “Ал. Стамболийски“ № 191, вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще присъства на откриването на изложба с наградените рисунки от международния конкурс за детска рисунка “С очите си видях беда".

***                                                                      

София.

От 13.30 часа в Хотел Балкан, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, ще вземе участие в организираната от ИАНМСП, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България Международна конференция "EXPLORE U.S.".

***

София.

От 14.00 часа в Министерството на здравеопазването, министрите на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на електронното управление Георги Тодоров, заедно с  изпълнителния директор на "Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов, ще дадат съвместен брифинг във връзка със системата за свързаност на Спешна помощ и болниците.

***

София.

От 18.00 и 20.00 часа в галерията на ИСИ-София, ще се проведе поредната интригуваща първа среща между художник и куратор предлага проектът на Института за съвременно изкуство – София "Суперпозиции 2 / Заплитане 2022“. Този път тя е между българския художник Невена Екимова и италианския куратор Киара Картучия, а резултатът от нея е "Пижамено парти в корема на кита“.

***

София.

От 18.00 часа в офиса на фирма VSystem на адрес: гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. Мила Родина 30, ще се проведе изложение на аудио техника Next Gen HiFi Expo 2022.

***

София.

От 18.00 часа в заседателната зала на Медицински комплекс "Д-р Щерев“ (8 етаж) д-р Мариела Василева от Българското дружество за борба с рака на гърдата ще представи  специализираното мобилно приложение LIFE. Всички заинтересовани журналисти и пациенти са добре дошли на представянето (не е необходима предварителна регистрация).

***

София.

От 18.30 часа в Галерия ЛАМПИОН, ул. Кракра 2А,ще бъде открита новата изложба на Аменун Женева  "SOUL FOR SALE "

***

София.

От 18.30 часа в Български културен център, ул. "Веслец" № 13.Издателство "Захарий Стоянов" ще се проведе юбилейна творческа вечер на Петър Андасаров

***

Бургас.

От 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, зала "Акад. Константин Петканов", ще се проведе тържествената церемония по награждаване на победителите в Първия национален литературен конкурс, организиран от БМФ Порт Бургас АД. Конкурсът се проведе в две възрастови категории: участници до 18 години на тема "Дървото, което разказва приказки" и над 19 години на тема "Дървото с добрия и лошия плод". 

***

Варна.

От 10.30 часа в сградата на Етнографски музей към РИМ - Варна ще се проведе първата информационна среща по проект "Преобразяване на Регионален исторически музей - Варна в приобщаващ и социално иновативен музей“, финансиран от Национален фонд Култура по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институции“.

***

Варна.

В Аулата на Икономически университет, Карин дом стартира двудневна конференция за споделяне на възможности и резултати в областта на приобщаващото образование "Подкрепа и партньорство в приобщаването“, организирана от Фондация Карин дом. 

***

Велико Търново.

От 15.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на Клуб за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие“, които със съдействието на Министерството на отбраната и Националния военен университет "Васил Левски“ военноисторическа възстановка на Нишката операция от 1944 г. на учебния полигон на Военния университет в Беляковец. 

***

Враца.

От 17.00 часа в малка зала на ХГ "Иван Фунев", ще бъде открита самостоятелна изложба-живопис на художника  Петьо Начев в техника акрил/ колаж върху фризер.

***

Враца.

От 17.30 часа в читалня на библиотека при НЧ "Развитие-1869", ще се проведе среща разговор с писателя Йордан Славейков - представя сборника с разкази "Празнично семейство".

***       

Габрово.

От 18.00 часа е откриването на изложбата "Васил Чакъров - Чак. Шаржове, карикатури, колажи" в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Куратор на изложбата е д-р Ружа Маринска.

***

Добрич.

От  14.00 часа в Регионална библиотека "Дора Габе“, сектор Работа с деца, ще се състои представяне на книгите "Везната на доброто“ и "Пръстенът на рода“ от Петя Петрова

***

Добрич.

 От 14.00 часа в Храм "Свети Георги“ – начална точка на първия маршрут, продължава инициативата "Живо минало за живо бъдеще“

***

Добрич.

От 15.00 часа в Младежки център – Добрич, Концертна зала, ще бъде представен спектакъла "Железният светилник“ по романа на Димитър Талев

***

Добрич.  

От 18.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“ ще се проведе концерт с авторска музика и обработки на фолклорни образци. Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ (https://ncf.bg/bg) по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Партньор на проекта е Община град Добрич. 

***

Добрич.

От  19.00 часа в Младежки център – Добрич, Концертна зала, ще бъде представен спектакъла "Железният светилник“ по романа на Димитър Талев

***

Търговище.

От 18.00 часа в Кафе-клуб към ОНЧ "Напредък", площад "Стоян Мавродиев“ № 31, ще бъде представена  "Право на самота" от Айча Заралиева

***

Севлиево.

От 10.30 часа в АВК "Дандолови къщи“ официално се открива празничната програма на XVII-и празник на тиквата ще се проведе в Севлиево

От 17.30 часа в централното фоайе на община Севлиево ще бъде представена посмъртно aвтобиографичната книгата "Моята България, моят Китай“ на Петко Хинов по повод 50-годишнината от рождението му. Севлиевският есенен панаир се открива в 19:00 часа с концерт на Славка Калчева на панаирна естрада.

***

Силистра.

От  13.00 часа зала "Дунав“ на хотел "Дръстър“, в гр. Силистра, ще бъде открита кръгла маса във връзка с изпълнението на проекта, финансиран Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“, РИОСВ-Русе на тема: "Обсъждане на възможни методи за намаляване на биогените във влажните зони, възможни решения, добри практики, иновационни подходи, световен опит и др., необходими за последващото изпълнение на основните дейности по проекта“.

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в НЧ "Св. Климент Охридски -1858“, ще бъде представено творчеството на Мина Карагьозова – Виолета Бончева. Събитието е част от Есенни литературни дни 2022

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески“, ще се състои представяне на доц. д-р Радослав Михайлов и неговата книга "Зоопаркът в мен". Събитието е част от Есенни литературни дни 2022

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в  Драматичен театър, лятна сцена, ще се състои премиерата на музикално – поетичен спектакъл "Малката Родина" по стихове на Мая Ангелова, Ники Комедвенска, Яна Кременска, Кръстьо Раленков и Николай Милчев. Постановка – Светла Тодорова,  вокален педагог – Евгени Господинов. Събитието е част от Есенни литературни дни 2022

***

Ямбол.

В авиобаза Безмер ще бъдат изпълнени елементи от съвместната летателна подготовка и ще се състои официалната церемония по закриване на учението. Представителите на медиите ще бъдат допуснати до авиобаза Безмер до 10.15 часа.