***

София.

От 11.00 часа в Централното фоайе на българската академия на науките, ще бъде открита изложбата "130 години от създаването на списание "Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство“, организирана от Централна библиотека на БАН.

 

***

София.

От 11.30 часа, пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София

 

***

София.

От 12.00 часа ще започне общоградска среща с водачите на листи на "БСП за България“ в София Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Христо Проданов и кандидати за народни представители от 23, 24 и 25 МИР. Събитието ще се проведе на лятната естрада в Борисовата градина.

 

***

София.

От 13.00 часа в СГХГ ще се проведе церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

 

***

София.

От 14.00 до 17.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 23 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани на площада в с. Казичене.

 

***

София.

От 14.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 24 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в Кремиковския манастир "Св. Георги Победоносец“.

 

***

София.

От 18.00 часа, сцената на Sofia Summer Fest ще се проведе Празничен концерт за Деня на София. В него ще се включат Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров.

 

***

София.

От 19.30 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски“, в деня на големия християнски празник "Вяра, Надежда и Любов“, ще се проведе тържественото събитие "София, празнувай с класика“, което се превърна в традиция.

 

***

София.

От 21.00 часа пред входа на НИМ (Резиденция "Бояна") ще стартира на Sofia Riders - "Масово нощно каране 2022", което е най-мащабното и известно мото мероприятие, събирайки хиляди хора в една кауза. Провежда се винаги първата събота след средата на всеки септември от 2015-та година насам и е в памет на загиналите мотористи, като предишните три, както и тази година, са с надслов "Толерантност на пътя". Тази кампания се провежда под патронажа на Столична Община, СДВР, КАТ.

 

***

Бургас.

От 14.30 часа в малка заседателна Зала – ет.2 на Областната администрация (ул. "Цар Петър“ № 1),министър Александър Пулев и областният управител Мария Нейкова ще дадат пресконференция за представяне на първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост – "Технологична модернизация“. Тя е с общ бюджет в размер на 260 млн. лв. Процедурата е насочена към микро, малки и средни предприятия. Кандидатства се онлайн през системата ИСУН до 21.09.22 г.

 

***

Видин.

От 09.00  до 17.00 часа във връзка с провеждането на Европейските дни на наследството, които през тази година преминават под мотото "Устойчиво наследство“, ще има свободен достъп до два музея във Видин:

- "Конака“

-  "Кръстата казарма“

 

***

 Видин.

От  09.30 часа на паркинга на Община Видин ще се раздават ръкавици за еднократна употреба и полиетиленови чували на всички, заявили предварително участие в инициативата "Да изчистим България заедно“, както и на граждани, които желаят да се включат в нея.

 

***

Добрич.

От 11.00 часа в Център за защита на природата и животните – Добрич, ще се проведе Куклен спектакъл  "Синият таралеж“ на Държавен куклен театър "Дора Габе“

 

***

Добрич.

От 16.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова“ ще се състои представяне на книгата "ОсЪновените ангели“ от Радина Велчева (благотворителен тираж) на фондация "ИСКАМ БЕБЕ“

 

***

Добрич.

От  19.00 часа в Лапидариум стартира Dobrich JaZz Fest. С участието на група "Зона Ц“, представена от Стоян Янкулов – Стунджи, Васил Спасов, Веселин Веселинов – Еко и Мирослав Иванов, както и "Добрич Джаз Бенд“, Пламена Костова, Павлета Проданова

 

***

Русе.

От 11.00 часа ще се проведе традиционният Римски пазар на "Сексагинта Приста“. Старата крепост ще се оживи от смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия.

 

***

Русе.

От 10.30 часа пред Доходното здание, ще се проведе първия за града Фестивал на торта Гараш, който ще започне с конкурс за непрофесионалисти .

 

***

Сливен.

От 09.00 часа на паркинга до стария вход на стадиона, кметът Стефан Радев и неговият екип ще се включат в кампанията "Да изчистим България заедно". 

 

***

Сливен.

От 11.00 часа кметът Стефан Радев ще присъства на официалното откриване на 16-то животновъдното изложение край Сливен

 

***

Стара Загора.

От 10.00 часа пред Туристически информационен център, ще стартира безплатен градски тур "Поетична разходка по улиците на Стара Загора“

 

***

Стара Загора.

От 10.30 часа в Зала № 2 на Областната администрация (бул. "Цар Симеон“ № 108) министър Александър Пулев и заместник-областният управител Стоян Стоянов ще дадат брифинг за представяне на първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост – "Технологична модернизация“.

 

***

Стара Загора/с. Малко Кадиево.

От 11.00 часа в старозагорското село Малко Кадиево ще се проведе Фестивал на ловния сокол. Инициативата е на Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани“ по проект "Живот за сокола“. Събитието се реализира за пети път и е с подкрепата на местното кметство и Община Стара Загора.

 

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Куклен театър ще бъде представен куклен спектакъл за деца"Трите прасенца“

 

***

Стара Загора/с. Змейово.

От 18.00 часа в село Змейово ще се проведе родова среща "Да помним и тачим паметта на дедите“

 

***

Хасково.

От 09.30 часа представителите на Областна администрация-Хасково ще чистят в парк "Ямача“

 

***

Шумен.

От 09.30 часа ще започне почистването на райони от шуменското плато, които са замърсени с отпадъци.