Следващото лято граничният пункт "Калотина" ще бъде обновен. Това обяви служебният министър Иван Демерджиев, предава БНТ.

Сградата на митницата ще бъде преместена, за да се намали хаоса при извършване на проверките, обясни служебният регионален министър Иван Шишков.

Двамата министри провериха строителството на магистрала "Европа" и реконструкцията на граничния пункт. Очаква се част от магистралата да бъде пусната за движение до края на годината, но без положен горен слой на асфалта.

Все още обаче има законодателни нарушения, които забавят строителството, обясни регионалният министър.

"Непосредствено между пункта и магистралата има един участък от 150 метра, който както обикновено е извън проекта. Това, което в момента правим, е да одобрим разширяване на платното в тази посока. Има да одобряваме един подробен устройствен план с кмета на Драгоман. Мога да ви уверя, че ще направим така, че пункта да се свърже с магистралата, а не с двулентов път", заяви Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

"Безпроблемно да функционира пункта, паркирането е изключително важен въпрос - този въпрос не беше уреден. Набелязали сме стъпки за неговото пълно решаване така, че да се намерят паркоместа, за да се задоволят нуждите на пункта и да не се стига до камиони по пътното платно", допълни вътрешният министър Иван Демерджиев.