В продължение на три дни София се превръща в център на новостите и иновациите в медицината, довели до революция в диагностиката и лечението на малигнен меланом. Най-изявените лекари и изследователи от Израел, Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България ще споделят опит и знание в рамките на Втория конгрес по дерматоонкология, който започна работата си в столичен хотел. Организатор на форума е Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

"Науката направи много сериозни и сигурни крачки през последните години в диагностиката и лечението на малигнения меланом. Всички ние ги направихме и заедно се борим за каузата да осигурим един по-нормален начин на живот за нашите пациенти“, каза при откриването на форума д-р Гергана Шаламанова – председател на БАДО. "Дерматоонкологията обединява специалисти от различни области – медицински онколози, дерматолози, патолози, гастроентеролози, офталмолози, хирурзи, лъчетерапевти. Всички показахме, че заедно сме по-добри и вярвам, че богатата научна програма на конгреса тази година ще помогне на всеки един от нас да става още по-добър в това, което прави“, допълни още д-р Шаламанова.

От днес до неделя ще бъдат представени откритията на водещите изследователски екипи в света и резултатите от последните клинични проучвания, които промениха лечението на злокачествените кожни тумори.

За първи път на тазгодишния форум специалисти от различни области ще обединят усилия и знания за справяне с една невидима заплаха - зачестяващите кожни злокачествени тумори в детска и юношеска възраст, и по-специално - малигнения меланом. "Своевременната диагностика и лечение изискват изграждане на ясен път за младия пациент, с подкрепата на висококвалифицирани специалисти и мултидисциплинарен екип“, каза д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО. Затова в дискусионен панел на форума са събрани дерматологът проф. Здравка Демерджиева (Болница Токуда), онкохирургът д-р Ива Гаврилова (УСБАЛ по Онкология - София), детският хирург проф. Христо Шивачев и пластичният хирург проф. Мая Аргирова (УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов").

Специален гост на събитието е проф. Майкъл Вайхентал (Университетска болница "Шлезвиг-Холщайн“, Кил, Германия) – един от водещите специалисти по кожни тумори в Германия, който ще представи участието на България в новоизградения регистър за меланомно болни EUMelaReg и постиженията в научните проучвания на страната ни, като част от Европейския меланомен регистър. Платформата обработва информация от 15 държави и дава достъп до данни за лечението на повече от 10000 пациенти, като въведените случаи от страната ни вече са над 350. Достъпът до подобна база данни е безценен ресурс за лекарите в България и отваря вратите за участие в международни изследователски проекти и клинични проучвания - още една възможност за лечение на меланом и редки кожни тумори, за които все още няма одобрено или реимбурсирано лечение у нас.

Един от най-известните онколози в света и водещ специалист по меланом в Израел - проф. Якоб Шахтер (Sheba Medical Center, Рамат Ган, област Тел Авив) - идва специално, за да сподели с колегите си от България клиничен опит в прилагането на иновативна имунотерапия и успешното овладяване на автоимунните реакции на организма, което е бъдещето на лечението на меланом. Световно признатият хирург-онколог проф. Пьотр Рутковски (Националeн изследователски институт по онкология, Варшава, Полша) ще коментира мястото на хирургичното лечение при меланом в ерата на новите възможности за лекарствено лечение. Специално внимание ще бъде обърнато на репродуктивното съхранение при онкоболните, с безценната професионална помощ и експертиза на д-р Георги Стаменов (МБАЛ "Надежда“).

В събота ще бъде връчена Годишната награда на името на доц. Красимир Киров - за постижения в медицината и подкрепа за развитието на дерматоонкологията.