Проведе се среща между представители на "Възраждане“ и представители на посолството в България на Китайската народна република, съобщиха от партията.

Те обсъдиха въпроси, свързани с напрежението в Тайванския проток и бъдещото на българо-китайското икономическо и политическо сътрудничество.

Д-р Костадинов отбеляза позицията на "Възраждане“, че Тайван е част от Китай и че подкрепяме политиката за един Китай, която е част от нормите на международното право.

От тази гледна точка д-р Костадинов осъди грубата американска намеса във вътрешните работи на Китай, свързана с подкрепата за тайванските сепаратисти и изрази пълна подкрепа за политиката на Китайската народна република в усилията ѝ за спазването на международното право.

Бяха обсъдени и въпроси, касаещи българо-китайското политическо и икономическо сътрудничество, като изразената позиция от страна на "Възраждане“ е за привличане на нови сериозни китайски инвестиции в България, най-вече свързани с проекти по трасето на най-големия световен, инфраструктурен проект, започнат от Китай "Един пояс, един път“.

На срещата присъстваха от страна на "Възраждане“ д-р Костадин Костадинов – председател на "Възраждане“, Деян Николов – секретар на "Възраждане“ и Йовка Димитрова – медиен съветник.

Представителите на посолството на Китайската народна република в България бяха Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, Фен Йенцюн, отговорник по политически въпроси при посолството на Китай в България и Шъ Чуен, трети секретар.