Представители на Кюрдската партия на Иран в България организира протест пред посолството на Иран, съобщиха организаторите на протеста. Те допълват, че демократично мислещите хора в Иран и светът са потресени от трагичната смърт на  22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез, която арестувана този месец в Техеран за "неподходящо облекло“ от полицията за морал, която налага стриктния дрескод на Ислямската република.

Смъртта ѝ предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.

Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи "Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си.

Видеоклипове в Туитър показаха протестиращи, скандиращи "Смърт на диктатора“, препратка към висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията за борба с безредиците стреля по протестиращите, показват видеоклипове в Twitter.

В тази връзка представители на Кюрдската партия на Иран в България (ДПИК) организира протест пред посолството на Иран (гр. София, бул. "Симеоновско шосе“ 55), днес от 11:00ч.