Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в партньорство с Европейския институт представиха практическо ръководство за европейско финансиране. То съдържа информация и съвети за кандидатстване за европейските фондове и програми 2021 – 2027. Целта на наръчника е да подпомогне и улесни достъпа до европейско финансиране на гражданите, институциите и бизнеса в България.

По време на представянето на ръководството беше организирана дискусия за пробемите пред европейското членство на България, в която участваха Владимир Кисьов, Председател на УС на фондация Европейски институт, Любов Панайотова, директор на Европейския институт, доц. Харалан Александров, социален антрополог, проф. Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания и Левон Хампарцумян, финансист и председател на БФБЛ.

В откриването Ева Майдел постави въпроса за европейските цели на България. "Възходът на Възраждане не идва случайно. Той идва на опразненото поле: липсата на европейски разговор в България, липсата на европейски цели, които да се разкажат на гражданите, липсата на свързването на България и нейното развитие с процесите в Европа“, каза тя.

ЕС е променил България, но ние не говорим за това, каза проф. Огнян Минчев. "Изоставихме темата България в ЕС и позволихме да навлязат странни възгледи. Националният интерес беше обяснен като в противопоставяне на европейския, но в България има мълчаливо мнозинство, което смята, че българската идентичност е част от европейската“, каза той.

Според Левон Хампарцумян за да имаме инвестиции, трябва да имаме предсказуема среда, ясна геополитическа ориентация и без странни референдуми. Всички тези неща са ключове са планирани стратегически инвестиции.

Харалан Александров акцентира, че забавянето на европейските средства прави така, че общините буксуват и са много притеснени, че няма да могат да реализират жизнено важни услуги за своите граждани.

Наръчникът за европейско финансиране се разпространява безплатно и може да бъде свален от ТУК. Пълен запис на събитието и дискусията е наличен ТУК.