Преди дни в Пловдив официално бе открит Европейски цифров иновационен хъб "Тракия", чиято основна роля е да подпомага дигиталната трансформация и цифровата сигурност на общините и бизнеса в Южен централен район за планиране. ЕЦИХ "Тракия" е съвместен проект между Съюза за стопанска инициатива, Институтът по информационни и комуникационни технологии, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Българската асоциация по киберсигурност и Община Пловдив. 

Хъб "Тракия" има изключително ключово значение за развитието на бизнеса в Южен централен район, в това число и Пловдив, каза пред камерата на "Фокус" председателят на ССИ Васка Бакларова. 

"Всички знаем какво е количеството инвестиции в община Пловдив и в общините наоколо. Благодарение на Цифров иновационен хъб "Тракия" ние ще можем да подпомогнем както малките и средни предприятия, така и общинските структури с обучения, с информация относно финансови инструменти, които могат да ползват, за да повишат своята кибер сигурност и да развият своите съществуващи бизнеси" - коментира тя.

Дейността на ЕЦИХ "Тракия" ще се координира от бизнес центъра на ССИ. На предприемачите от ЮЦР ще се предоставя информация за финансови инструменти, юридически консултации, обучения, както и услуги, свързани с осигуряването на тяхната кибер устойчивост в дигиталната среда.

Проектът е финансиран от ЕК, със съфинансиране от Министерството на иновациите, в размер на 3 милиона лева. Продължителността му е 3 години.

ССИ подари миналата година на община Пловдив програма за защита от кибер атаки, припомни Васка Бакларова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!