Тази сесия изпраща три ясни послания. Първото - ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата и след това. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук, при нас, за да ни припомнят, че ние трябва да направим всичко възможно да ги подкрепяме, и то не след две години, не след два месеца, не след две седмици, имат нужда от нашата помощ сега. Ние трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат това, което им е необходимо и да го използват така, както им е необходимо. 

Това заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба по време на брифинг пред журналисти преди официалното откриване на пролетната сесия на асамблеята. 

"Непрекъснато ставаме по-силни. Днес на това заседание ще присъстват 400 души, от които 200 депутати от 32 държави, заяви Шчерба.

"Тази сутрин ще представя и поставя на гласуване две много важни декларации.  Първо, декларацията за непоколебимата ни помощ и подкрепа за Украйна и декларацията с нашите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година", каза още той.

"НАТО трябва да бъде алианс на демокрации. Алианс, сигурен и решим, да защити всеки сантиметър от територията на съюзниците си по силата на член пети. Съюз, който споделя справедливо ползите и отговорностите между членовете си. Алианс, който приветства онези, които споделят нашите ценности и допринасят за нашата обща сигурност. Швеция присъства за първи път и трябва да приветстваме като член Украйна, която да я последва", смята Шчерба. 

По думите му пролетната сесия се провежда във време, когато войната в Украйна е достигнала своята критична точка. Той призова всички членове на алианса да се обединят и да бъдат решителни. 

"Демокрациите ни са под обсада от Путин и неговите приятели-диктатори. Опитват се да разделят нашето население, да подкопаят доверието в нас и да унищожат демокрацията", категоричен бе председателят на Парламентарната асамблея на НАТО. 

През последните два дни 5 комитета и комисии на НАТО заседаваха и обсъждаха 16 теми в присъствието на ръководители от страна на България и НАТО. 

Тази сутрин към делегатите в асамблеята ще се обърнат служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.