Собственикът на програмния код и на машините за гласуване е българската държава. Преди последните избори всички партии, експерти и наблюдатели имаха право да се запознаят с изходния код на машините, съгласно закона. Това коментира в ефира на NOVA председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

"Доколкото ми е известно, на това удостоверяване не е имало представители на БСП. Изходният код на машините е самата програма и това са стотици програмни редове. Това не е пин код, не е и 10-цифрен код, който може да позволи вълшебно ключе да отвори машината", добави тя.

Пенева подчерта, че гласуване на машини е имало експериментално от години в доста секции в страната. "Ние, като Обществен съвет, препоръчвахме на ЦИК да се проведе обучение на избирателите, да има образователни програми, а машините да слязат по градове, села и паланки", коментира още експертът.

Според нея съхраняването на доверието на избирателя можело да стане с одит на машините. "Общественият съвет винаги е препоръчвал да се направи одит на всички етапи на тяхното ползване. Според мен одитът не беше много добре направен и не беше направен така, че да убеди избирателя, че машините са добра технология за гласуване", заяви още Пенева.

За предлаганото закриване на Обществения съвет към ЦИК, тя каза: "Ние се занимаваме с наблюдение на изборите. Ако законодателят реши, че Общественият съвет не е необходим в сегашния вид, ще ни заличи от Изборния кодекс. Ние ще продължим да работим. Удовлетворена съм, че с ЦИК имаме по-добра комуникация напоследък".