Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров участва в Българо-полски бизнес форум и двустранна експертна работна среща с министъра на туризма Христо Проданов и с неговия полски колега Анджей Гут-Мостови - държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Република Полша. Това съобщиха от Комисията по туризъм към Народното събрание.

Форумът е организиран в рамките на посещението на Гут-Мостови в България и протича в две основни направления – среща с бизнеса, включително и в B2B формат и среща на експертна група, която разисква едни от най-актуалните теми за бранша.

Акцентът бе поставен върху въпроси, свързани със създаването на единна браншова организация, ваучери за туризъм, които да улеснят бизнеса и получателите на туристическата услуга, като предоставят нови възможности и

създаването на гаранционен фонд в сектор туризъм – тема, която отдавна се дискутира и очаква своето развитие.

Разговорите, които се провеждат и в хибриден формат, преминават в много конструктивен дух, коментира работата по време на форума д-р Илин Димитров.

"Искаме преди да подготвим новите разпоредби и закони, да направим максимално широки консултации с държави, успешни в тези направления и преди да пристъпим към решителния етап да сме сигурни, че сме взели най-доброто от чуждестранния опит", заяви председателят на Комисията.

В разговорите на експертната група, освен министър Проданов и неговия колега Анджей Гут-Мостови, се включиха заместник-министър Ирена Георгиева, Николай Костов – аташе по туризма на Република България в Полша, Карол Биеджицки – съветник на държавния секретар Гут-Мостови, експерти от българска и полска страна.

Конференцията продължава и в момента, а след това полските гости сами ще се превърнат в туристи по време на подготвен за тях тур в столицата и посещение до северното Черноморие, за да се запознаят с красотата и богатствата на дестинация България.