Гласувайте. Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин. Това каза в интервю за предаването "120 минути“ председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с предстоящия парламентарен вот на 2 октомври.

Тя напомни, че на тези избори за втори път масово се гласува само с машини (във всички секции с над 300 избиратели в списъците).

"Когато избирател се затруднява, без да се нарушава тайната на гласуването, може да се окаже помощ от разстояние. Елементарно е гласуването с машини“, каза Нейкова.

Относно сигурността на машинния вот тя обяви, че е предвидено да се удостовери съответствието на софтуера и на типа устройство за гласуване от три държавни институции: Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Те излизат с доклад и със свое решение, всичко е наред. ЦИК очаква техния доклад в началото на следващата седмица.

На изборите на 2 октомври с хартиени бюлетини ще се гласува в около 2200 секции в страната от общо 11 600 и в 450 в чужбина. Все още не са сформирани секциите в болнични заведения, а до утре – 26 септември, хората с увреждания могат да заявят гласуване в подвижна урна, уточни Нейкова.