Предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране изменения на Правилата за търговия с електрическа енергия ще затруднят функционирането на балансиращия български енергиен пазар. Изчисленията на Института за развитие и управление на ресурсите показват, че предложението на КЕВР за въвеждане на 15-минутен интервал за сетълмент, няма да доведе до "енергийни доставки при минимални разходи“. Това се казва в изявление на Институтa за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/.

Напротив! Ще ощети бизнес потребителите с поне 5% по-скъп ток.

Като сигнал за неблагоприятното въздействие на тази промяна са действията на част от координаторите, които вече са изпратили допълнитлени споразумения към клиентите си с увеличение на цените заради очакваното въвеждане на 15 минутния сетълмент от 01.10.2022 г.

Реформата на балансиращия пазар стартира миналата година през декември месец.

Безспорно положителна е въведената промяна на правилата, с която се забрани на участниците на електроенергийния пазар от различни балансиращи групи да си разменят небаланси. Следващата стъпка беше въвеждането на 15 минутен сетълмент, която Институтът за развитие и управление на ресурсите подкрепя по принцип, но не и прилагането й при сега действащите условия на сегмента "Ден напред“, администриран от Българската независима енергийна борса. Поставя се под риск експлоатационната и финансовата сигурност на електроенергийната система.

Функционирането на борсовия пазар на електрическа енергия ще бъде затруднено. Консумацията на търговските участници ще бъде измервана в 15 минутен интервал, но заявките за енергия ще бъдат приемани на едночасова база от борсовия оператор, причинявайки огромни търговски небаланси. На практика предложеният механизъм не позволява пълноценното прилагане на "15-минутен сетълмент“. Трябва да се има предвид, че тази инициатива на КЕВР ще бъде възпрепятствана и поради факта, че откакто е стартирал балансиращия пазар данните от измерванията се получават от координаторите и съответно крайните клиенти на едноседмична база. За това преди налагането на 15-минутния сетълмент е необходимо да се въведе система, при която данните се получават в реално или възможно най-близо до сетълмент интервалите време. Нещо повече прилагането на 15-минутния сетълмент при действащите условия на практика ще възпрепятства основната цел на ЕС в електроенергетиката - създаване на работещ и взаимосвързан вътрешен енергиен пазар, допринасящ за сигурността на енергийните доставки на поносими цени.

Институтът за развитие и управление на ресурсите счита, че България трябва да се възползва от възможността за дерогация, която е налична до 2024 г. В противен случай предложените от КЕВР промени, по-конкретно 15-минутния сетълмент, ще предизвикат допълнително поскъпване на цената на живота за всеки един български гражданин. Трябва да се има предвид и факта, че 7-ма година страната ни няма клирингова къща, което оскъпява и води до огромен риск както за борсовият оператор така и за ползвателите.

Институтът за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/е създаден през юли 2022 г. от утвърдени учени и експерти в различни сектори имащи пряко отношение към концепцията "Цената на живота“, която се базира на формирането на средната стойност на потребление на домакинствата в дадена област, необходима за поддържане на определен стандарт на живот. Институтът проучва, изследва и представя съвременни решения и политики в управлението на водните ресурси, оползотворяването на енергийните ресурси, енергийните технологии и енергийните пазари. Този отрасъл е приоритетен, устойчив и природосъобразен за страната и има пряко отношение към увеличаване на благосъстоянието и повишаването на качеството на живота на обществото като цяло. Във фокуса на дейността на ИРУР е изготвянето на анализи и проучвания в сферата на икономиката, търговията, правото, финансите, индустрията, земеделието, транспорта, опазването на околната среда и други свързани области. Има за цел да подпомага държавните органи в създаването на законови и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до развитието на енергетиката, енергийните ресурси, енергийни технологии, енергийните пазари, защита на околната среда и природните богатства, както и при сертифицирането и контрола на тяхното изпълнение. Да съдейства за разработването, въвеждането и сертифицирането на единни административни, технически и екологични стандарти и процедури в енергийния бранш. Институтът ще работи за подкрепа на изследователски дейности, включително да изготвя оценки на политики за устойчиво развитие и опазване на околната среда, както и да съдейства за подобряване на диалога между неправителствените организации и местните, регионалните и националните власти.