Депутатите от парламентарната правна комисия "изчистиха" законовите пречки при избора и назначаването на служебен премиер, предаде репортер на "Фокус".

До спешния ремонт за закони се стигна след последните, набързо направени, промени в основния закон, при които се ограничиха правомощията на държавния глава.

Така за служебен министър-председател избор беше оставен между гуверньора на БНБ и неговите заместници, шефът на Сметната палата и заместниците му, омбудсманът и също неговите заместници.

Обаче се получи проблем, който трябваше да бъде решен - законово изброените длъжности не могат да заемат друга държавна позиция.

И се стигна до спешен ремонт на законите през миналата седмица, за да се оправи недоразумението. "На крак" бяха написани и приети в правна комисия промените и директно вкарани за гласуване в зала на Първо четене. Опозицията обаче чрез процедури успя да предотврати това да стане и на второ четене.

Днес, преди извънредното заседание на парламента, правна комисия прие и на второ четене измененията. Така правомощията им ще бъдат временно прекратени, а не да излизат в неплатен отпуск.

Заседанието на комисията продължи само 15 минути.