Правителството учреди възмездно безсрочен сервитут върху поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост, в полза на "Каолин“ ЕАД. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Площта на сервитутната зона е 0,682 дка и е в землищата на с. Лъвино, община Исперих, област Разград и с. Окорш, община Дулово, област Силистра, като засяга горски територии в районите на дейност на Териториално поделение "Държавно горско стопанство Сеслав" и на Териториално поделение "Държавно ловно стопанство Каракуз“ към ДП "Северноцентрално държавно предприятие" - Габрово. По този начин се обезпечава изграждането и обслужването на подземен газопровод за обект: "Директен разпределителен газопровод за захранване на новоизграждаща се производствена мощност на "Каолин“ ЕАД за производството на продукти от индустриални материали в гр. Дулово, Промишлена зона Юг“. Решението е в съответствие със Закона за горите.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост за изграждане на пътен прелез на км 230+320 в рамките на втора фаза на проекта за рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас. Имотите се намират в землището на град Карнобат, област Бургас. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, са за сметка на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ и се осигуряват по проект "Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, финансиран чрез ОПТТИ 2014-2020. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Отчуждават се имоти - частна собственост в гр. Сливница за изграждането на разделен пост Петърч - Драгоман, който е част от проекта за модернизация на железопътната линия София - Драгоман. Средствата за обезщетяване на собствениците на засегнатите имоти, се осигуряват от собствени средства на Национална компания "Железопътна инфраструктура“, а след подписване на Договора за безвъзмездна финансова помощ по проект "Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - сръбска граница: жп участък Волуяк - Драгоман“, ще бъдат възстановени. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ управлението на имот - публична държавна собственост. Той е разположен на територията на село Веринско, община Ихтиман, Софийска област. Това ще позволи реализацията на национален обект "Модернизация на жп линия София - Пловдив: жп участъци София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември", участък Елин Пелин - Ихтиман.