Парламентарната рулетка е в ход и се върти на пълни обороти. Предстои да бъде връчен вторият мандат за съставяне на правителство на ДПС. Шансовете за излъчването на кабинет с него обаче изглеждат все по-малки.

През вчерашния ден лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че от групата ще изпратят писма до всички останали политически сили в парламента в опит за диалог за съставянето на кабинет. Днес той заяви, че от ДПС предстои да изпратят поканите, но бе категоричен, че:

"Да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата - да държим папки, без да може да има правителство - ДПС е сериозна партия и няма да си го позволи".

На фона на тези заявки от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция до медиите, в която твърдо заявиха, че няма да дават подкрепа за правителство нито с втория, нито с третия мандат.

"Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси", заявяват от първата политическа сила в своята позиция. 

ПП-ДБ също категорично отхвърлиха възможността да подкрепят втория мандат. В коалицията обаче се появиха противоречия относно възможностите за подкрепа на третия мандат.

Първи от ДСБ се обявиха за "техническо правителство" с третия мандат. След това "Да, България" изразиха готовност да потърсят "антикорупционно мнозинство", което да се формира на база приоритетите, заложени в меморандума от февруари месец.

От "Продължаваме промяната" излязоха с решение на Националния съвет, в което се обявиха "против“ съставянето на правителство. Те заявиха, че ще останат конструткивна опозиция и категорично не виждат възможност за съставянето "провевропейско и антикорупционно правителство".

По-рано днес лидерът на групата Николай Денков обяви, че предстои обсъждането на различията в позициите на заседание на цялата парламентарна група.

От "Възраждане" също няма да подкрепят втория мандат. Четвъртите в парламента обаче виждат възможност за правителство с третия мандат, като лидерът на партията Костадин Костадинов предлага широко обединение с БСП, ИТН, част от депутатите от разпадналата се "Величие" и ПП-ДБ. Именно последните Костадинов определя като "ключът", чрез който може да бъде сформирано редовно управление.

Към този момент БСП също изразяват готовност за търсене на решения с третия мандат. Те обаче предлагат "правителство на националното спасение“.

По-рано днес на брифинг ръководството на левицата заяви, че има решение на Националния съвет да не подкрепя мандата на ДПС.

ИТН запазват мълчание. През изминалите седмици обаче те неколкократно обявиха, че настояват за експертен кабинет, с широка подкрепа, който да действа за определен период от време и да има конкретни задачи за вършене.

"Величие" се разпадна през изминалата седмица, така че оттам би могла да се очаква откъслечна подкрепа на отделни депутати.

Преди обаче да се стигне до хипотезата за третия мандат, трябва да се мине през втория. Делян Пеевски вече обяви, че крайният срок за отзоваване на поканите за разговори ще бъде утре. Все още няма яснота и кога президентът ще реши да връчи мандата.