Министерският съвет на Република България на основание чл. 22, ал.2, т.11а от ЗОВСРБ прие решение за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на 324 мм самонасочващи се торпеда А244 Mod.3 за тритръбен апарат В 515/3 за многофункционалните модулни патрулни кораби".

Документът е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от ЗОВСРБ като в него са представени необходимостта от придобиване на торпеда А244 Mod.3 и прогнозните финансови средства, необходими за реализация на проекта, съобщиха от правителствената информационна служба.

Торпедата са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС.

Защитата на морския суверенитет от подводен противник се осигурява изключително ефективно чрез използване на торпеда, чиято зона на въздействие позволява бързо и точно противодействие на заплахи от подводници в националните морски пространства и има сдържащ ефект по отношение на потенциалните агресори. Торпедата са основно средство за поразяване на противниковите подводници.

С реализацията на проекта ще се осигури боеспособността на новопридобиваните кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.