Правителството измени и допълни Решение № 328 на Министерския съвет от 2022 г., за одобряване на средства за обезпечаването на действия по линия на сближаването за бежанците в Европа. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С последни изменения на регламентите на Европейския съюз относно Кохезионната политика е определен разход за единица продукт за операции за справяне с миграционните предизвикателства, възникнали в резултат на военната агресия от страна на Руската федерация. Разходът е свързан с основните нужди и подкрепа на лицата, на които е предоставена временна закрила или друга подходяща закрила съгласно националното право. Целта е да се опрости използването на европейските структурни и инвестиционни фондове и да се намали административната тежест за бенефициентите и администрациите на държавите членки.

С направените изменения и допълнения в Решението на Министерския съвет се дава възможност на управляващите органи на оперативните програми, които финансират мерки за справяне с бежанската криза, да използват така установения разход за единица продукт при изпълнение на планираните дейности.