С постановлението се създават Комитет за наблюдение на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските фондове при споделено управление, и комитети за наблюдение на всяка от програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ). Определени са функциите и съставът на комитетите за наблюдение и правила за провеждане на заседанията и вземане на решения.

С оглед осигуряване на необходимата прозрачност и спазване принципа на партньорство е предвидено в комитетите за наблюдение да участват, както представители на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, така и на общините, на национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, на организации, представляващи гражданското общество и академичната общност. Нормативно се определят критериите и процедурите за определяне на представители на академичната общност, както и за избор на юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, чиито представители да участват в съставите на комитетите за наблюдение.

С приемането на постановлението се създава нормативна уредба, осигуряваща гаранции за прилагането и спазването на принципите на партньорство, пропорционалност и прозрачност при управление на средствата от ЕФСУ.