Правителството одобри доклада на Република България от редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 18 юли 2022 г.

Министрите проведоха обмен на мнения по предложението за Регламент относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита. Република България подчерта, че е важно да бъдат отчетени различните изходни позиции и специфичните особености в отделните държави членки, а за земеделските стопани да бъдат осигурени достатъчно ефективни алтернативи на химичните продукти за растителна защита, които към настоящия момент не са налични.

Комисията представи актуална информация относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. Страната ни заяви, че мерките за извънредна подкрепа следва да се предприемат бързо, да са максимално опростени, лесни за прилагане и с широки параметри, така че да предоставят възможност на държавите членки да отговорят на националните и регионални специфики. В допълнение Република България информира, че изпитва затруднения на пазара и спад на цените вследствие на навлизането на продукция от Украйна, от която големи количества биват реализирани на българския пазар на цени, които са далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция.

Европейската комисия представи актуална информация относно процеса на одобряване на Стратегическите планове във връзка с изпълнението на новата Обща селскостопанска политика. Република България информира Съвета, че понастоящем се провежда структурен диалог за обсъждане на отделните елементи на Стратегическия план, тяхното изясняване и предприемане на действия за отразяване на бележките на Комисията по проекта на Стратегически план на Република България.

Страната ни призова Комисията да вземе възможно най-бързо решение за дерогация от изискванията на Добро екологично и земеделско състояние 7 (относно ротация на културите) и Добро екологично и земеделско състояние 8 (минимален дял на земеделска площ предназначена за непроизводствени цели) за 2023 г., за да се даде възможност на фермерите да вземат своите производствени решения.