Министерският съвет прие Решение за одобряване на проекта на Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г., съобщиха от Министерски съвет.

Програмата е разработена в подкрепа на политиката за по-интелигентна Европа чрез насърчаване на иновативния и интелигентен икономически преход на Европейския съюз.

Бюджетът на програмата е в размер на 1 095 010 853 евро, от които 885 510 000 евро е финансовото участие на Европейския съюз и 209 500 854 евро е националното съфинансиране.

Програмата ще изпълнява специфична цел за развитие и засилване на капацитета за научни изследвания и иновации и на внедряването на модерни технологии.

Тя ще се подкрепя чрез устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема. По този приоритет ще се подкрепят действия, чрез които ще се подобрят както слабостите в екосистемата, така и капацитета, представянето и връзката между отделните нейни елементи, като ще се повиши ефективността на тяхното взаимодействие, интеграцията им в европейското и глобално пространство с цел постигне на максимален ефект и резултати в полза на интелигентната икономическа трансформация.

В допълнение, този приоритет адресира постигането на цел за Развитие на умения за интелигентна специализация, индустриален преход и предприемачество на Програмата. Чрез нея ще се подкрепи развитието на човешкия капитал и на такива знания, умения и компетентности в предприятията, липсата на които биха довели до загуба на персонал, поради дигиталната и зелена трансформация на икономиката.

Специфична цел Усвояване на ползите от цифровизацията на гражданите, дружествата, изследователските организации и публичните органи на Програмата ще бъде подкрепена чрез приоритет за Цифрова трансформация на публичния сектор. По този приоритет е предвидена подкрепа, чрез която ще се допринесе за извличане на максимални ползи за научните организации, бизнеса и обществото от дигиталната трансформация на публичния сектор, както и ще се повиши количеството и качеството на инструментариума за анализ на публичните данни. Ще бъдат подкрепени инвестиции в две направления - осигуряване на условия за преход към управление и икономика, основани на данни, и обезпечаване на високо ниво на национална киберсигурност.