Кабинетът одобри позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика. Събитието във формат "Транспорт" и "Телекомуникации" ще се проведе на 2 и 3 юни 2022 г., в Люксембург. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Министрите ще обсъдят теми от областта на въздушния и морския транспорт, както и интермодалните въпросй и мрежи. Ще бъде разгледано предложението за Регламент за осигуряване на еднакви условия на конкуренция за устойчив въздушен транспорт.

В областта на интермодалните въпроси и мрежи ще бъдат обсъдени Регламента за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива, Регламента относно насоките за развитието на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и предложение за изменение на Директива 2010/40/ЕС относно рамката за внедряване на интелигентни транспортни системи.

При обсъжданията на морския транспорт, министрите ще разгледат предложението за Регламент относно използването на възобновяеми и нисковъглеродни горива.

България, заедно с Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Румъния ще подпишат Съвместно изявление относно предприемане на действия на европейско ниво за завършване на инфраструктурни обекти.

В сектор "Телекомуникации" ще бъде разгледан напредъкът по досиетата за изкуствения интелект, европейската цифрова самоличност и акта за данните. Предвижда се да се обсъди измерването и оценката на въздействието на цифровите технологии върху околната среда, както и начините за развитие на устойчиви цифрови технологии, които са в услуга на зеления преход на икономиката.