Правителството одобри позицията на България за редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство). То ще се проведе на 9 и 10 юни 2022 г. в Люксембург. Ръководители на българската делегация ще бъдат заместник-министърът на об разованието и науката проф. Генка Петрова в частта "Научни изследвания“ и заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз г-жа Иванка Ташева. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В частта "Вътрешен пазар и индустрия“ ще бъде представен доклад за напредъка и ще се проведе ориентационен дебат по предложението за Регламент за създаване на рамка от мерки за укрепване на европейската екосистема в областта на полупроводниците (Законодателен акт за интегралните схеми). Съветът ще приеме общ подход по предложението за Директива относно потребителските кредити и ще обсъди укрепването на устойчивостта на стратегическите европейски индустриални екосистеми.

В частта "Научни изследвания“ Съветът ще одобри три проекта на заключения относно: европейските мисии; ценностите и принципите на международното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите; оценката на научните изследвания и прилагането на отворената наука, както и ще проведе дебат за подкрепата за младите изследователи по време на криза.

В частта "Космическо пространство“ се предвижда приемането на два проекта на заключения относно: "Коперник“ за периода до 2035 г. и подхода на ЕС към управлението на космическия трафик, както и дискусия по темата за устойчивостта и конкурентоспособността на космическата програма на Съюза.