Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвет "Общи въпроси“, което ще се проведе на 18 октомври 2022 г. в Люксембург. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

В рамките на СОВ министрите по европейските въпроси на държавите членки ще проведат публичен дебат по предложението за европейско изборно законодателство.

Съветът ще продължи подготовката на редовното заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври 2022 г., като ще проведе обмен на мнения по проекта на заключения на лидерите. Очаква се темите енергетика, икономическа ситуация и руската агресия в Украйна да бъдат засегнати в заключенията.

Министрите ще продължат дискусията си относно последващите действия след финалния доклад с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа във връзка с предложението на Европейския парламент в тази област.

Европейската комисия ще представи на Съвета актуална информация относно състоянието на процедурата по чл. 7, nap. 1 от ДЕС в областта на върховенството на правото.