От Секретариата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е отправена покана към Република България да се присъедини към всички препоръки на Съвета на ОИСР, които ще бъдат одобрени на предстоящата среща на Съвета на 9-10 юни 2022 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В отговор на поканата се очаква българската страна да заяви намерението си за присъединяване към препоръката и по време на приемането й от Съвета заедно с членовете на ОИСР. Една от представените препоръки, ободрени на ниво комитет на ОИСР е свързана с малките и средните предприятия и предприемачеството.

С днешното Решение на Министерския съвет се одобрява намерението на Република България за присъединяване към Препоръка на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие относно политиката за малките и средните предприятия и предприемачеството.

Политиката за насърчаване на малките и средни предприятия в България се осъществява съгласно Закона за малките и средните предприятия чрез "Национална стратегия за малките и средните предприятия" 2021-2027 г. Този дългосрочен стратегически документ е в основата на националната политика на България за малките и средните предприятия (МСП) за следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. и определя националните приоритети и мерки за подкрепа на малките и средните предприятия и за подобряване на бизнес средата.

Присъединяването на България към препоръката на ОИСР ще съдейства за синхронизиране на националната политика за МСП с тази на ОИСР по отношение на малките и средните предприятия и предприемачеството. България ще има възможност да обмени добри практики в областта на малките и средните предприятия с развити икономически страни.

Същевременно изразяването на подкрепа към проекта на Препоръка показва ясно стремежа на България да се присъедини към ОИСР като обвърже чрез целенасочени действия своята политика в областта на малките и средните предприятия с тази на ОИСР.