Правителството прие решение за одобряване на едностранна декларация по делото "Костов срещу България“, жалба № 32731/17 пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С горепосоченото дело се повдигат оплаквания за нарушения по чл. 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) и чл. 13 (право на ефективни правни средства за защита) от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Жалбоподателят твърди по-конкретно, че действията на полицейските служители при обездвижването и при привеждането му в психиатрична болница представляват нарушение на забраната за нечовешко или унизително отнасяне и не разполага с ефективно правно средство за защита относно оплакванията си за нарушение на забраната за нечовешко или унизително отнасяне.

В светлината на константната практика на ЕСПЧ, Съдът даде възможност за постигане на приятелски споразумения между страните на основание чл. 39 от Конвенцията при условия, предложени от Съда, но наследницата на жалбоподателя отказа това.

Определеното обезщетение възлиза на 16 400 евро и ще бъде изплатено след одобряването на едностранната декларация от ЕСПЧ.