Път към създаването на редовно правителство има. Борисов очаква ПП-ДБ да се извинят първо на Мария Габриел, а след това и на парламентарна група на ГЕРБ-СДС. Днес Пеевски също заяви – "Правителство трябва да има" и призова Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов да се събудели, тъй като според него Христо Иванов бутал страната към предсрочни парламентарни избори.

Рано сутринта Николай Денков заяви пред bTV, че изход има, а той минава през сядането на масата за преговори, но с участието на лидерите. Денков обаче поясни, че това не е съгласувано с лидерите на ПП-ДБ.

Малко по-късно и Атанас Атанасов коментира пред журналисти в парламента, че ще предложи първите две политически сили да се върнат на масата за преговори.

Срокът, който Борисов обяви, че ще може да бъде дадено извинение е този петък. Той осъди репликите на Асен Василев от вчера, който нарече Габриел "най-новото красиво лице на мафията“ и настоя за извинение.

Къде са споровете?

На пресконференцията на ПП-ДБ от вчера стана ясно, че част от министрите, които са предложени в проектокабинета на Мария Габриел, не искат да участват. Днес обаче Борисов каза, че те не можели да се оттеглят, тъй като дали съгласието си преди 9 месеца да участват в кабинет с хоризонт от 18 месеца и при премиер Мария Габриел след ротацията.

По въпроса за това кой да оглави министерството на отбраната Борисов каза, че била постигната договорка Тагарев и Гаджев да се ротират на поста на всеки девет месеца, като той определи именно този пункт от обсъжданията като най-дискусионен. По въпроса за енергетиката Жечо Станков от ГЕРБ-СДС трябвало да стане министър, а Румен Радев - шеф на БЕХ (Български енергиен холдинг).

Ябълката на раздора обаче според Кирил Петков били реформите в службите и следствената тайна. ПП-ДБ искали до 31 юли да бъдат завършени, каза той пред NOVA. Петков обясни, че в последния документ, който Мария Габриел подписала, нямало конкретна дата за тяхното осъществяване.

"От това, което ми предават, че е казал господин Петков според него за две неща не сме се договорили – за срок за смяна на службите и за разкриване на следствената тайна, която според всеки юрист никъде го няма и това би провалило делата.

За срок за службите не се договорихме, защото аз твърдя, че са изключително добре интегрирани с нашите международни партньори. Твърдя го, зная го от тях. Ако пък толкова, казах на колегите от ПП-ДБ и лично на ген. Атанасов, ако това е препъникамъкът, аз последен ще се съглася", заяви Борисов.

И добави: "Конкретният срок, съгласно меморандума, може да бъде изпълнен само, ако се съгласят двете страни. Сиреч той не е ексклузивен".

По-късно Делян Пеевски също каза, че сегашните ръководства на службите се ползвали с доверието на ДПС, както и на международните партньори. Според председателя на Движението във времето назад е имало обсъждания Атанас Атанасов или Веселин Марков, съветник на премиера Денков, да оглавят ДАНС.

Относно отпадането на следствената тайна Пеевски каза, че ДПС ще гласува против, ако се стигне до това. По думите му тази промяна щяла да наруши процеса по протичането на съдебните дела.

Какво следва?

Днес лидерите на ПП-ДБ не дадоха изявления за журналистите в парламента. Премиерът Денков призова на редовното заседание на Министерския съвет министрите да продължат да вършат своята работа.

Мария Габриел обаче днес не отиде на правителственото заседание. Тя поиска извинение от лидерите на ПП-ДБ.  

Президентът вече издаде указ за избор на министър-председател. Въпреки заявките на едната и другата политическа партия, срок за съставяне на правителство по Конституция няма. Това означава, че де факто от двете политически сили зависи дали ще намерят път за създаване на управление с първия мандат каквато заявка имаше.