Пожизнени парични възнаграждения за българи с особени заслуги към българската култура гласуваха депутатите. Точката бе вкарана по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков, предаде репортер на "Фокус"

Проектът на решение бе внесен по-рано тази седмица от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева

В предложението е записано, че паричните възнаграждения се отпускат на български певци за изключителните им постижения в областта на културата. 

С решението на парламента възнагражденията се разделят на два вида. Първата катеогрия е за творци, които ще получават възнаграждения в размер на 500 лева всеки месец, а втората за творците, които ще получават по 350 лева ежемесечно. 

В първата категория попадат Богдана Карадочева, Величко Маринов, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Аргирови и други. 

Във втората категория попадат Никола Динев, Иван Бояджиев, Иван Тенев, Кирил Бойчев, Ангел Попов и други.

В мотивите към текста е записано, че с това решение се цели компенсация на всички (бел. от ред. - музиканти, изпълнители и технически екип), работили и упражнявали професията си като щатни служители на Държавно обединение "Музика", за които е установено липса официални документи относно липса на трудов стаж в държавните архиви.