Пожарът на българо-гръцката граница в района на връх Вейката се разраства и фронтът му вече достига 20 километра, съобщи заместник областният управител на Кърджали Бисер Николов. Според него на този етап няма пряка опасност в периметъра на пожара да попаднат населени места, предава "24 часа".

Около 200 души се опитват да потушат пламъците. Освен пожарникари и горски служители в борбата със стихията са се включили също 80 доброволци - ловци и местни хора. На място има 3 противопожарни автомобила и 4 водоноски, но заради силно пресечения терен площите, до които те достигат са много малко. Заради силното задимяване втори ден военният хеликоптер, който също се включи в гасенето, не може да се използва. Очаква се днес от Южноцентрално държавно предприятие - Смолян да пристигне тежка верижна машина. Тя трябва да разчисти стари горски пътища, неизползвани от десетилетия, за да може през тях да бъде прекарана пожарогасителна техника.

Горският пожар избухна преди 2 седмици в Гърция. Там огънят обхвана над 10-12 000 декара. Заради лошите метеорологични условия огънят обхваща нови територии и в българската част. На гръцка територия тамошните власти в момента са концентрирали силите си около няколко гранични села, за които има пряка опасност да бъдат обхванати от огнената стихия.