Появи се документ, с който Фондът за енергийна сигурност моли за помощ заради недостиг на средства. Текста публикува бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев в социалната мрежа Фейсбук. 

"За съжаление, неадекватната политика на МФ и министерство на енергетиката доведе до това "Фондът за сигурност на електроенергийната система" да е най-несигурен, което пък води до невъзможност да си платят на НЕК, топлофикациите (които имат когенерация) и старите ВЕИ, които още получават гарантирани приходи, и заразява цялата система.

А сигурността на този Фонд е най-нужна сега, когато ще служи като буфер в предстоящата либерализация на битов пазар...", пише Кадиев.

Припомняме, че в петък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че сегашният финансов министър Асен Василев е източил през декември месец миналата година 850 милиона лева от Фонда за енергийна сигурност

"Във Фонда за енергийна сигурност само до 1 юли има дефицит от 500 млн. лева. За една година е 1 милиард, ако трябва да ги съберем през цената на тока означава, че цената на тока трябва да се вдигне с 15%. И в тези 500 млн. не влизат 280 млн. задължения за компенсациите за високите цени на газа по директива. Към днешния ден до 1 юли на Фонда за енергийна сигурност му липсват 780 милиона лева. Тук ще добавя, че декември месец миналата година финансовият министър източи от Фонда 850 милиона. Въпреки нашата съпротива, аз говорих за това в бюджетна комисия, но Асен Василев ги прибра. И сега има огромна дупка във Фонда за енергийна сигурност, който компенсира цените и позволява цените в България за домакинствата и за бизнеса да са ниски", каза в петък депутатът от ГЕРБ.

Снимките на документа можете да видите в галерията.