Заплатата за високосна година може да варира в зависимост от няколко фактора. За персонала, който получава фиксирана заплата всеки месец, високосната година може да не е благоприятна. Служителите по същество работят един допълнителен ден безплатно.

Икономическите изчисления във високосна година обаче не са толкова ясни. В много статистически оценки по света, като например при измерване на БВП, всички години се считат за равни, пише money.bg. Основата за тези изчисления е взета от февруари, който има 28 дни плюс четвърт ден, независимо дали е високосна година.

Алън Прайс, главен изпълнителен директор на BrightHR, базиран в Торонто доставчик на софтуер за човешки ресурси, казва, че високосната година е добра новина за всеки, който получава почасово заплащане.

"Почасовите служители, които работят на 29 февруари, трябва да бъдат заплатени както обикновено. Това означава, че трябва да бъдат компенсирани за всички действително отработени часове, включително допълнителен ден през февруари, точно както всеки друг ден", каза той, цитиран от Work Time.

Най-популярната алтернатива, предлагана някога на текущия календар, е Световният календар, създаден в Ню Йорк през 1930 г. Неговите създатели предложили да 29 февруари да се премести на 31 юни и да се превърне в световен почивен ден.